"Documentele arata ca acestia se ascund in spatele secretului bancar, aparent pentru a scapa de fisc", a declarat Rudolf Elmer, un fost bancher in cadrul Bancii Julius Baer, pentru publicatia Sonntag.

Aceste date ar urma sa fie inmanate luni, 17 ianuarie, intr-o conferinta de presa, la Londra, in prezenta fondatorului site-ului WikiLeaks, Julian Assange, adauga publicatia.

Dar aceste nume nu vor fi publicate imediat de WikiLeaks, a anuntat Rudolf Elmer, adaugand ca "WikiLeaks va verifica aceste date, iar daca este, intr-adevar, vorba de evaziune fiscala, ele vor fi publicate mai tarziu".

Citeste si:

Potrivit fostului bancher, intre aceste persoane figureaza si aproximativ 40 de politicieni si miliardari din Statele Unite, Elvetia, Germania si Marea Britanie. Datele provin "de la cel putin trei institutii financiare si acopera o perioada cuprinsa intre 1990 si 2009", a spus el.

Elmer, care a fost directorul filialei Bancii Julius Baer in Insulele Caiman, urmeaza sa se prezinte, miercuri, in fata unui tribunal din Zurich, pentru a raspunde unor acuzatii de incalcare a secretului bancar, dupa ce a mai transmis WikiLeaks, in 2007, nume de clienti. Potrivit presei elvetiene, impotriva unora dintre acestia au fost deschise anchete pentru evaziune fiscala, in mai multe tari.