Investitiile straine directe in Europa de Sud-Est au scazut anul trecut cu 31%, din cauza plasamentelor mai scazute facute de tarile din Uniunea Europeana, care reprezinta in mod traditional o sursa importanta de fonduri pentru aceasta regiune, potrivit unui raport al UNCTAD.
Pe ansamblul Europei de Sud-Est si al Comunitatii Statelor Independente (CSI), aceste investitii au crescut cu 0,8%, la 70,5 miliarde de dolari, dupa un declin de peste 40% in 2009, potrivit Mediafax.

Federatia Rusa a atras investitii straine in crestere cu 2,5%, la 39,7 miliarde de dolari, in timp ce fluxurile din tarile CSI au avansat cu 5%, sustinute de preturile mai mari ale materiilor prime si imbunatatirea conditiilor pe pietele de capital.

Fuziunile si achizitiile din Europa de Sud Est si CSI au scazut cu 39,8%, la 4,3 miliarde de dolari, iar cele din Rusia au coborat cu 43,6%, la 2,9 miliarde de dolari.

Conferinta ONU pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) noteaza totusi ca investitorii din Federatia Rusa sunt tot mai interesati de piata locala de consum si a dat drept exemplu preluarea de catre PepsiCo a producatorului de sucuri si lactate Wimm-Bill-Dann, pentru 3,8 miliarde de dolari.

In Uniunea Europeana, investitiile straine directe au scazut anul trecut cu 19,9%, la 289,8 miliarde de dolari, iar fuziunile si achizitiile cu 0,8%, la 115,3 miliarde de dolari.

Germania a atras fluxuri mai mici cu 3,5%, la 34,4 miliarde de dolari, in timp ce fuziunile si achizitiile s-au contractat cu 15,2%, la 10,8 miliarde de dolari.

In Franta, aceste investitii au coborat cu 3,7%, la 57,4 miliarde de dolari, iar fuziunile si achizitiile au urcat de sase ori, la 4,3 miliarde dolari.

Marea Britanie a atras investitii directe de 46,2 miliarde de dolari, in crestere cu 1,2%, iar fuziunile, de 56,3 miliarde dolari, au fost de peste doua ori mai mari fata de 2009.

In Grecia investitiile straine directe au coborat cu 38,3%, la 2,1 miliarde dolari. Fuziunile si achizitiile efectuate de companii elene in strainatate au depasit cu 1,2 miliarde dolari valoarea celor atrase la nivel local.



Investitiile straine directe atrase de Cehia au urcat de trei ori
, la 8,2 miliarde dolari, in timp ce fuziunile si achizitiile au inregistrat un scor negativ de 500 milioane dolari.

Polonia a atras investitii in scadere cu 8,9%, la 10,4 miliarde dolari, dar fuziunile si achizitiile s-au majorat cu 32,5%, la un miliard de dolari.

In Statele Unite, investitiile analizate au avansat cu 43,3%, la 186,1 miliarde de dolari, iar fuziunile si achizitiile cu 98,6%, la 79,6 miliarde dolari.

La nivel mondial, investitiile straine directe au urcat cu numai 0,7%, la 1.122 miliarde de dolari, dar fuziunile si acchizitiile au avansat cu un ritm mai alert, de 36,7%, la 341,6 miliarde de dolari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri