Ministrii Finantelor din Uniunea Europeana au convenit sa includa, printre criteriile care vor sta la baza testelor de stres care vor fi derulate in urmatoarele luni in sistemul bancar, lichiditatea, posibilele socuri specifice fiecarei tari si evaluarea mai exigenta a riscului, potrivit Mediafax.

Testele de stres care vor fi incheiate in luna mai vor fi mult mai dure decat cele derulate anul trecut, iar Banca Centrala Europeana (BCE) anticipeaza ca numarul bancilor care nu vor trece de aceasta evaluare va fi cu mult mai mare decat in 2010, in urma introducerii criteriului lichiditatii, potrivit Reuters, care citeaza surse oficiale europene.

Autoritatile vor testa aceleasi 91 de institutii de credit vizate si anul trecut, insa metodologia va fi mult mai exigenta, incluzand, pe langa evaluarea activelor tranzactionate, si analizarea activelor bancare.

Totodata, evaluarea pregatita de UE va include o testare dura a capitalului de baza de rang intai, potrivit surselor citate. Testele vor cuprinde si scenarii de soc specifice fiecarei tari.

Metodologia va fi pregatita pana in luna martie, iar testele vor fi finalizate pana la sfarsitul lunii mai, au afirmat surse oficiale apropiate presedintiei UE. Rezultatele vor fi prezentate in vara, in trimestrul al treilea.

BCE va juca un rol foarte important in pregatirea testelor si se asteapta la mai multe banci "picate", au adaugat sursele europene, fara a preciza insa un numar.

Oficialii citaii au mai precizat ca, in paralel cu testele de stres din zona euro, Fondul Monetar International va derula evaluari similare in Marea Britanie, Suedia si Luxembourg.

Anul trecut, numai sapte dintre cele 91 de banci evaluate din zona euro au picat testele de stres, necesarul de capital suplimentar fiind estimat la 3,5 miliarde euro, mai putin decat cele mai optimiste estimari ale analistilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si