Spania intentioneaza sa nationalizeze partial cele mai slabe case de economii, asa-numitele "cajas", pentru a asigura investitorii ca un eventual bailout al acestor banci nu va creste deficitul bugetar si nu va impinge tara intr-un acord cu FMI, transmite Reuters.
Surse apropiate situatiei au declarat pentru Retuers ca guvernul de la Madrid va obliga bancile de economii care au datorii prea mari sa devina banci conventionale si sa incerce sa se listeze pe bursa pentru a convinge investitorii ca au un potential bun, relateaza Mediafax.

Fondul de restructurare bancara al statului spaniol, FROB, ar urma sa intre in actionariatul bancilor care nu reusesc sa atraga investitori din sectorul privat, a adaugat sursa citata.

Pana acum, FROB a actionat doar ca creditor al asa-numitelor cajas.

Nivelul ridicat al creditelor neperformante din sectorul imobiliar care afecteaza casele de economii in urma crizei din ultimii ani este considerat un risc major pentru guvernul spaniol, care incearca sa reduca puternic deficitul bugetar pentru a evita un acord de finantare externa similar cu cele incheiate de Grecia si Irlanda cu FMI si UE.

Estimarile privind costurile de recapitalizare a caselor de economii variaza intre 17 miliarde euro si 120 miliarde euro.

Chiar si in absenta investitiilor private la bancile de economii, analistii considera ca Spania isi permite o astfel de interventie fara a avea nevoie de ajutor international, scenariu care ar elimina presiunile de crestere a resurselor fondului european de stabilitate financiara EFSF.

Economistii considera ca EFSF, ale carui posibilitati financiare depind de sumele alocate de statele din zona euro, nu ar putea face fata unui "bailout" al Spaniei fara a obtine extinderea resurselor.

Statele lumii nu au "digerat" inca pe deplin efectele crizei economice si trebuie sa evite cu orice cost ca aceasta sa se transforme intr-o criza sociala, apreciaza fondatorul si presedintele Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri