Surse apropiate situatiei au declarat pentru Retuers ca guvernul de la Madrid va obliga bancile de economii care au datorii prea mari sa devina banci conventionale si sa incerce sa se listeze pe bursa pentru a convinge investitorii ca au un potential bun, relateaza Mediafax.

Fondul de restructurare bancara al statului spaniol, FROB, ar urma sa intre in actionariatul bancilor care nu reusesc sa atraga investitori din sectorul privat, a adaugat sursa citata.

Pana acum, FROB a actionat doar ca creditor al asa-numitelor cajas.

Nivelul ridicat al creditelor neperformante din sectorul imobiliar care afecteaza casele de economii in urma crizei din ultimii ani este considerat un risc major pentru guvernul spaniol, care incearca sa reduca puternic deficitul bugetar pentru a evita un acord de finantare externa similar cu cele incheiate de Grecia si Irlanda cu FMI si UE.

Estimarile privind costurile de recapitalizare a caselor de economii variaza intre 17 miliarde euro si 120 miliarde euro.

Citeste si:

Chiar si in absenta investitiilor private la bancile de economii, analistii considera ca Spania isi permite o astfel de interventie fara a avea nevoie de ajutor international, scenariu care ar elimina presiunile de crestere a resurselor fondului european de stabilitate financiara EFSF.

Economistii considera ca EFSF, ale carui posibilitati financiare depind de sumele alocate de statele din zona euro, nu ar putea face fata unui "bailout" al Spaniei fara a obtine extinderea resurselor.

Statele lumii nu au "digerat" inca pe deplin efectele crizei economice si trebuie sa evite cu orice cost ca aceasta sa se transforme intr-o criza sociala, apreciaza fondatorul si presedintele Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab