Indicele pentru climatul de afaceri al institutului de cercetare Ifo a crescut de la 109,8 puncte in luna decembrie a anului trecut la 110,3 puncte in ianuarie, cel mai ridicat nivel de dupa 1991, anul reunificarii Germaniei. Indicele se bazeaza pe opiniile a 7.000 de directori de companii germane. Mai multi analisti chestionati de Bloomberg estimau ca indicatorul va stagna, conform Mediafax.

Economia germana, cea mai mare din Europa, a inregistrat anul trecut un avans record, de 3,6%, in contextul in care reducerea somajului a incurajat populatia sa cheltuiasca mai mult, iar companiile au majorat investitiile pentru a face fata cererii externe.

Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) din Germania sustine revenirea economica a zonei euro, regiune in care state precum Irlanda, Grecia, Portugalia si Spania au implementat masuri dure de austeritate pentru limitarea deficitului bugetar.

Citeste si:

"Totul evidentiaza ca economia germana va continua sa se dezvolte bine. Vom vedea date solide nu numai pentru exporturi si industria prelucratoare, ci si pentru cererea interna", a afirmat Juergen Michels, analist la Citigroup. Banca a imbunatatit joi proiectia de crestere a PIB pentru anul acesta de la 2,6% la 3%.

Increderea investitorilor a urcat in ianuarie la maximul ultimelor sase luni, iar indicele DAX, al bursei de la Frankfurt, a avansat in aceasta saptamana la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate, dupa ce companiile germane au raportat profituri mari.