Grecia va evita restructurarea datoriilor prin excedente bugetare

Grecia va evita restructurarea datoriilor prin generarea de excedente bugetare, excluzand dobanzile si datoriile, precum si prin reforme care vor aduce crestere economica in anii care vor urma, a declarat ministrul de Finante, George Papaconstantinou, transmite Reuters.

Autoritatile elene vor sa prelungeasca termenul in care Grecia trebuie sa ramburseze ajutorul financiar de urgenta de la Uniunea Europeana si FMI, dar Papaconstantinou a afirmat in repetate randuri ca nu se discuta restructurarea datoriilor, informeaza Mediafax.

"Grecia poate si va evita restructurarea datoriilor", a afirmat Papaconstantinou intr-un interviu acordat publicatiei Sunday Eleftherotypia.

El a aratat ca restructurarea datoriilor poate fi evitata prin crearea de excedente bugetare primare (exclusiv dobanzile si datoriile) de 5%-6% din PIB, aplicarea de reforme structurale care vor aduce cresterea economica reala la peste 2%, precum si prin prelungirea termenului de rambursare a ajutorului de 110 miliarde de euro.

Ministrul spera ca Grecia va obtine in viitor conditii mai bune de finantare si anticipeaza ca in acest an vor putea fi emise asa-numite "obligatiuni pentru diaspora".

"Primul nostru efort va fi emisiunea de obligatiuni pentru diaspora, care urmeaza sa aiba loc in lunile urmatoare", a aratat el, adaugand ca aceasta se va adresa grecilor din Europa, Australia si Statele Unite.

Grecia a vandut in aceasta saptamana titluri pe termen de trei luni in valoare de 650 milioane euro, cu un randament de 4,1%, similar cu cel obtinut la o licitatie din noiembrie.

Guvernul nu intentioneaza sa majoreze taxa pe valoarea adaugata, dar va intensifica masurile de combatere a evaziunii fiscale, pentru atingerea tintelor bugetare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri