Autoritatile elene vor sa prelungeasca termenul in care Grecia trebuie sa ramburseze ajutorul financiar de urgenta de la Uniunea Europeana si FMI, dar Papaconstantinou a afirmat in repetate randuri ca nu se discuta restructurarea datoriilor, informeaza Mediafax.

"Grecia poate si va evita restructurarea datoriilor", a afirmat Papaconstantinou intr-un interviu acordat publicatiei Sunday Eleftherotypia.

El a aratat ca restructurarea datoriilor poate fi evitata prin crearea de excedente bugetare primare (exclusiv dobanzile si datoriile) de 5%-6% din PIB, aplicarea de reforme structurale care vor aduce cresterea economica reala la peste 2%, precum si prin prelungirea termenului de rambursare a ajutorului de 110 miliarde de euro.

Ministrul spera ca Grecia va obtine in viitor conditii mai bune de finantare si anticipeaza ca in acest an vor putea fi emise asa-numite "obligatiuni pentru diaspora".

Citeste si:

"Primul nostru efort va fi emisiunea de obligatiuni pentru diaspora, care urmeaza sa aiba loc in lunile urmatoare", a aratat el, adaugand ca aceasta se va adresa grecilor din Europa, Australia si Statele Unite.

Grecia a vandut in aceasta saptamana titluri pe termen de trei luni in valoare de 650 milioane euro, cu un randament de 4,1%, similar cu cel obtinut la o licitatie din noiembrie.

Guvernul nu intentioneaza sa majoreze taxa pe valoarea adaugata, dar va intensifica masurile de combatere a evaziunii fiscale, pentru atingerea tintelor bugetare.