BCE va majora rata dobanzii

Analistii estimeaza ca Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea majora rata dobanzii de doua ori in acest an, actiunile fiind programate pentru luna martie si pentru al doilea trimestru, potrivit unui sondaj efectuat de Reuters si citat de Mediafax. Toti cei 59 de analisti intervievati considera ca institutia va mentine nivelul actual al ratei dobanzii, de 2,25%, in cadrul intalnirii programate pentru saptamana viitoare.

Majoritatea economistilor au indicat pentru acest an doua majorari ale dobanzilor, la 2,5% - la sfarsitul primului semestru si la 2,75% - in ultimele sase luni ale anului. "Daca vom avea o crestere economica rezonabila in primul semestru, iar inflatia va ramane la un nivel relativ inalt, atunci membrii Consiliului Guvernatorilor vor majora rata dobanzii", a afirmat Gwyn Hacche, analist la HSBC din Londra. Chiar daca dobanzile vor fi majorate la 2,75%, nivelul se va plasa inca sub cel neutru, la care investitorii nu inregistreaza nici castiguri, nici pierderi.

Potrivit analistilor, nivelul neutru este de 3,5%, avand in vedere o inflatie de circa 2% si o crestere economica potentiala cuprinsa intre 1,5% si 2%. Evolutia dobanzilor depinde insa de o serie de factori. Astfel, in cazul in care cererea din cadrul gruparii va ramane redusa, moneda europeana se va aprecia, iar avansul economiei mondiale va fi modest, BCE ar putea decide oprirea majorarii ratei dobanzii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
”Când lumea arde, nu există nicio protecție reală pentru banii tăi”
Setari Cookie-uri