Comisia Europeana a prognozat in noiembrie ca datoria publica a Greciei va creste in acest an de la 140,2% la 150,2% din PIB si apoi la 156% in 2012, potrivit Mediafax.

"Credem ca datoria Greciei este nesustenabila, ar trebui sa fie restructurata si este mai bine sa se intample acum decat mai tarziu", a declarat Zsolt Darvas, analist la Bruegel, care pregateste o cercetare pe aceasta tema impreuna cu alti doi membri ai institutului, Jean Pisani-Ferry si Andre Sapir, transmite Reuters.

Cercetarile acestui institut sunt deseori reflectate in deciziile oficialilor zonei euro.

Darvas a aratat ca, presupunand ca datoria Greciei ar fi redusa la 90% din PIB, scaderea valorii obligatiunilor detinute de investitori privati si de catre Banca Centrala Europeana (BCE) ar fi, in acest an, de 40%.

Daca se va astepta pana in 2013, pierderea ar fi de 60%, intrucat datoria va creste, a spus el.

Restructurarea este necesara intrucat numai pentru stabilizarea datoriei Greciei la nivelul actual guvernul ar trebui sa obtinua un excedent bugetar de 8,6% din PIB, in loc de un deficit primar (excluzand dobanzile si datoriile) de 1,2% anticipat de Comisia Europeana pentru acest an.

Citeste si:

Pentru reducerea datoriei, excedentul primar ar trebui sa fie chiar mai mare, cu circa cinci puncte procentuale, iar Darvas crede ca este prea mult.

Versiunea finala a raportului urmeaza sa fie publicata saptamana viitoare, inainte de reuniunea liderilor Uniunii Europene de pe 4 februarie.

Potrivit Comisiei, la summit trebuie sa se decida majorarea Fondului European de Stabilitate Financiara si extinderea prerogativelor acestuia.

Grecia a negat in repetate randuri ca pregateste o restructurare a datoriilor, iar Comisia a anuntat ca nu se discuta un astfel de scenariu, deoarece consecintele ar fi prea periculoase in privinta efectelor de extindere a problemei.

Darvas crede ca investitorii au luat deja in calcul un astfel de scenariu, astfel incat consecintele nu ar fi atat de grave.