In ritm anual, economia a urcat cu 1,7% in ultimul trimestru din 2010, potrivit datelor Biroului National de Statistica, preluate de Bloomberg. In perioada iulie-septembrie, Produsul Intern Brut (PIB) a avansat cu 0,7%, comparativ cu trimestrul precedent, conform Mediafax.

Mai multi economisti chestionati de Bloomberg anticipau un avans lunar de 0,5% in al patrulea trimestru. Economia ar fi stagnat in perioada analizata fara impactul conditiilor meteo, mentioneaza biroul de statistica.

Forta revenirii economiei britanice slabeste chiar inainte ca guvernul sa grabesca masurile de reducere a deficitului bugetar. In timp ce Banca Angliei a lasat neschimbata, luna aceasta, rata dobanzii cheie, inflatia a accelerat la maximul ultimelor opt luni.

Citeste si:

"Avem impactul zapezii asupra serviciilor si comertului. Inasprirea politicii fiscale va afecta si ea cresterea. Cu inflatia aflata la un nivel ridicat, Banca Angliei are de luat o decizie dificila", a afirmat Alan Clarke, analist la BNP Paribas.

Scaderea de 0,5% este cea mai accentuata dupa al doilea trimestru din 2009, cand economia s-a contractat cu 0,8%. Activitatea din servicii, cu o pondere de 76% in PIB, a coborat cu 0,5%. Productia industriala a crescut cu 0,9%, dar cea din constructii a scazut cu 3,3%.

Economia a avansat cu 1,4% anul trecut, prima crestere de 12 luni de dupa 2007.