Economia Marii Britanii a scazut cu 0,5% in ultimele trei luni ale anului trecut, comparativ cu trimestrul anterior, evolutie negativa neasteptata care reflecta reducerea activitatii din constructii si din sectoarele de retail si servicii, pe fondul celui mai rece sfarsit de an din ultimul secol.
In ritm anual, economia a urcat cu 1,7% in ultimul trimestru din 2010, potrivit datelor Biroului National de Statistica, preluate de Bloomberg. In perioada iulie-septembrie, Produsul Intern Brut (PIB) a avansat cu 0,7%, comparativ cu trimestrul precedent, conform Mediafax.

Mai multi economisti chestionati de Bloomberg anticipau un avans lunar de 0,5% in al patrulea trimestru. Economia ar fi stagnat in perioada analizata fara impactul conditiilor meteo, mentioneaza biroul de statistica.

Forta revenirii economiei britanice slabeste chiar inainte ca guvernul sa grabesca masurile de reducere a deficitului bugetar. In timp ce Banca Angliei a lasat neschimbata, luna aceasta, rata dobanzii cheie, inflatia a accelerat la maximul ultimelor opt luni.

"Avem impactul zapezii asupra serviciilor si comertului. Inasprirea politicii fiscale va afecta si ea cresterea. Cu inflatia aflata la un nivel ridicat, Banca Angliei are de luat o decizie dificila", a afirmat Alan Clarke, analist la BNP Paribas.

Scaderea de 0,5% este cea mai accentuata dupa al doilea trimestru din 2009, cand economia s-a contractat cu 0,8%. Activitatea din servicii, cu o pondere de 76% in PIB, a coborat cu 0,5%. Productia industriala a crescut cu 0,9%, dar cea din constructii a scazut cu 3,3%.

Economia a avansat cu 1,4% anul trecut, prima crestere de 12 luni de dupa 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri