Lehman Brothers a propus un nou plan de plata a datoriilor, promitand creditorilor ca vor recupera o portiune mai mare a creantelor daca accepta proiectul, care vizeaza simplificarea procedurii de iesire din faliment si evitarea unor procese prelungite in justitie, transmite Reuters.

Prima versiune a planului, propusa de compania falimentara in luna aprilie a anului trecut, a fost refuzata categoric de creditori, inclusiv de doi dintre cei mai importanti detinatori de obligatiuni ai Lehman, fondul de hedging Paulson & Co si fondul de pensii al angajatilor din sectorul public din statul California (Calpers), scrie Mediafax.

Proiectul presupune cresterea platilor catre detinatorii de obligatiuni la 21,4% din datorie, de la 14,7%, insa planul trebuie votat atat de creditori, cat si de detinatorii de titluri derivate si alte creante Lehman. Astfel, miscarea pare sa tinteasca evitarea unor batalii prelungite in justitie, noteaza Reuters.

Daca unul dintre grupurile de creditori nu accepta planul, toate partile implicate vor primi intre 15% si 17% din datorii.

Detinatorii de obligatiuni au de incasat de la Lehman circa 20 de miliarde de dolari si au refuzat planul din aprilie 2010 deoarece favoriza, potrivit acestora, bancile mari care au creditat divizia de derivate a Lehman.

Intre timp, Lehman Brothers a respins la randul sau un plan de restituire propus de creditori. Acestia au cerut bancii sa combine toate activele pentru a plati datoriile, pentru a se asigura o distributie echitabila si un procentaj mai bun de acoperire a creantelor. Banca a refuzat insa propunerea si a decis ca fiecare entitate din corporatia falimentara, 23 la numar, sa-si acopere datoriile cu activele proprii.

Lehman Brothers a cerut in 15 septembrie 2008 intrarea sub protectia legii falimentului, cu active de 639 miliarde de dolari. Holdingul a vandut imediat cel mai performant activ, platforma de investment banking, una dintre putinele divizii profitabile ale bancii, catre grupul britanic Barclays, si a continuat ulterior sa vanda active pentru a-si plati datoriile.

La inceputul acestei luni, directorul general al Lehman, Bryan Marsal, a estimat ca banca va plati circa 60 miliarde de dolari din datoriile de 322 miliarde de dolari, adica circa 18,6% din suma totala, insa a subliniat ca unii creditori vor primi mai mult, altii mai putin.

Lehman Brothers a fost chemata in instanta pentru datorii totalizand peste 1.000 de miliarde de dolari dupa faliment, insa multe procese au fost respinse din cauza erorilor si dublurilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
De ce le-a spus "NU" Warren Buffett gigantilor Lehman si AIG in 2008