Majoritatea investitorilor internationali mari anticipeaza ca cel putin un stat va parasi zona euro in urmatorii cinci ani, iar Grecia si Irlanda vor intra in default (incapacitate de plata), potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de Bloomberg si citat de Mediafax.
Nelinistea tot mai acuta din piete cu privire la situatia unor tari din zona euro si la stabilitatea monedei unice pune presiuni dure asupra liderilor UE, impunand masuri mai dure de combatere a crizei datoriilor de stat, noteaza agentia internationala de presa.

In timp ce bogatii lumii se reunesc la Davos pentru conferinta anuala a Forumului Economic Global, 59% dintre respondentii la Bloomberg Global Poll, un sondaj realizat in fiecare an la care participa 1.000 de investitori internationali, cred ca cel putin un stat va parasi zona euro pana in 2016, in timp ce 11% restrang acest orizont la urmatoarele 12 luni.

Parerile sunt impartite in privinta intrarii Portugaliei in default, in timp ce majoritatea investitorilor si-au exprimat increderea in Spania.

Pesimismul care rezulta din sondaj subliniaza situatia delicata in care se afla liderii europeni, precum presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, care trebuie sa reactioneze urgent si decisiv pentru a calma pietele, dupa ce fondul de 750 miliarde euro infiintat anul trecut pentru sprijinirea statelor din zona euro nu a linistit investitorii.

Problemele Europei se numara printre prioritatile discutiilor care au loc in aceste zile in statiunea elvetiana de ski Davos, unde sunt invitati 2.500 de oficiali, bancheri si economisti, printre care se numara si lideri precum Sarkozy, Merkel si Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene.

Respondentii sondajului Bloomberg, investitori, analisti si traderi, se constituie in acest an in doua tabere: 45% cred ca zona euro se va destrama intr-un final, ceilalti considera ca uniunea va rezista.
Majoritatea celor care prevad colapsul zonei euro considera ca evenimentul nu va avea loc intr-un orizont de cinci ani.

La reuniunea de anul trecut de la Davos, oficialii greci faceau un ultim efort, fara succes, sa recastige increderea invesitorilor in obligatiunile statului elen. In acest an, guvernele europene incearca sa promoveze masurile luate odata cu salvarea Greciei, in luna mai, si a Irlandei, in noiembrie. Printre cele mai cunoscute propuneri discutate se numara cresterea fondului de 750 miliarde euro, care ar ajuta tarile sa-si rascumpere obligatiunile si sa scada dobanzile imprumuturilor de "bailout".

Pe langa faptul ca majoritatea investitorilor intervievati de Bloomberg considera ca cel putin un stat va parasi zona euro in urmatorii cinci ani, 13% anticipeaza ca o alta tara va urma acelasi drum dincolo de aceasta perioada. Usor sub un sfert dintre respondenti considera ca uniunea monetara nu va pierde niciun membru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri