Oficiali din Statele Unite, Uniunea Europeana si din industria financiara participa joi, la Davos, la mai multe intalniri private unde principalul subiect de discutie este criza din zona euro, transmite Mediafax.

Reuniunea de anul trecut a Forumului Economic Mondial a fost dominata de criza din Grecia, situatia evoluand intr-un acord de finantare externa de urgenta incheiat de guvernul elen cu UE si FMI in luna mai si, mai tarziu, intr-un "bailout" similar convenit de Irlanda.

Liderii business-ului european prezenti la Davos spun insa, in urma discutiilor de joi, ca asteptarile sunt tot mai inclinate catre masuri efective din partea UE pentru a ajuta statele mai slabe din zona euro sa recastige increderea sectorului financiar.

"Suntem convinsi ca euro va continua sa existe ca moneda si ca tarile din zona euro isi vor rezolva problemele", a declarat pentru Reuters directorul financiar al companiei de asigurari Zurich Financial, Dieter Wemmer.

Citeste si:

Investitorii privati care detin obligatiuni emise de tarile din zona euro ar putea fi nevoiti sa suporte un "hair-cut", adica o depreciere a titlurilor detinute in favoarea statelor sudice, insa pierderile nu vor fi ridicate, a aratat Wemmer.

"Cred ca exista o posibilitate ca in unele zone sa aiba loc o depreciere. Nu cred ca va fi dramatica", a spus el.

Liderii europeni ar trebui sa adopte un pachet complet de masuri la summit-ul UE programat pentru sfarsitul lunii martie, care ar putea include restructurarea fondului de urgenta creat anul trecut pentru sprijinirea statelor din zona euro, reglementari mai dure de disciplina fiscala si reforme structurale menite sa imbunatateasca competitivitatea tarilor membre.