"Produsele lansate recent au contribuit cu 10,4 miliarde de dolari la vanzari, ceea ce reprezinta o pondere de 21% in total, comparativ cu 16% in 2009 (excluzand rezultatele companiei Alcon, care a fost achizitionata in 2010)", se arata in raportul financiar al Novartis pentru anul trecut.

Vanzarile pe segmentul farmaceutic au avansat cu 7%, la 30,6 miliarde de dolari, datorita unei cresteri de 8% in volum. Divizia de medicamente generice, Sandoz, a inregistrat incasari de 8,5 miliarde de dolari, cu 14% peste nivelul din 2009.

Pentru unitatea Vacciniuri si Diagnostic, vanzarile au urcat de la 2,4 miliarde de dolari la 2,9 miliarde de dolari in perioada analizata. Pe segmentul ingrijirea sanatatii, veniturile din vanzari au crescut cu 7%, la 6,2 miliarde de dolari.

In Europa, incasarile grupului s-au situat la 18,6 miliarde de dolari, fata de 18,4 miliarde de dolari in anul precedent. Aceste rezultate nu iau in calcul performantele Alcon.

Citeste si:

"Novartis a inregistrat rezultate excelente in 2010, in conditiile in care toate diviziile au contribuit cu cresteri peste media pietei. Anul trecut, grupul a primit aprobari pentru 13 produse importante. Totodata, am decis integrarea Alcon, care ar trebui sa se finalizeze in prima jumatate a acestui an", a declarat Joseph Jimenez, director executiv al producatorului farmaceutic.

Novartis anticipeaza ca anul acesta va inregistra o crestere a vanzarilor de doua cifre.

Grupul este prezent si in Romania, detinand pe plan local doua unitati de productie la Targu-Mures.

Grupul farmaceutic elvetian Novartis a anuntat la finalul anului trecut ca va prelua integral compania americana Alcon, cel mai mare furnizor de produse pentru ingrijirea ochilor, in urma unui acord prin care va plati 12,9 miliarde de dolari pentru actiunile pe care nu le detine inca la acesta.