Sarkozy, care prezideaza in acest an G20 si G8, a afirmat la Davos ca Parisul si Berlinul vor lua noi masuri, in urmatoarele saptamani, in privinta intergrarii economice europene, scrie Mediafax.

"Catre cei care vor paria impotriva euro, fiti atenti cu banii petnru ca suntem determinati cu desavarsire sa aparam euro. Doamna Merkel si eu insumi nu vor lasa niciodata - ati auzit, niciodata - euro sa cada. Sa va imaginati ca am abandona euro este sa nu intelegeti nimic despre psihologia tarilor europene care s-au luptat intre ele in razboaie pe parcursul a zeci de ani. Este o chestiune de identitate europeana", a declarat Sarkozy in fata liderilor politici si din lumea afacerilor reuniti in Elvetia.

Propunerea presedintelui francez pentru un nou sistem monetar international a fost primita cu raceala de Statele Unite, care considera ca un astfel de proiect reprezinta o incercare de subminare a hegemoniei dolarului. Insa Sarkozy a subliniat ca nimeni nu incearca sa submineze dolarul, care ar ramane principala moneda de rezerve a lumii.