Raportul Moody's a fost publicat la cateva ore dupa ce Standard & Poor's a redus ratingul Japoniei cu o treapta, la "AA-" si FMI a avertizat ambele tari cu privire la deficitele fiscale.

Agentia a mai lansat anterior, in ultima parte a anului trecut, un avertisment similar privind ratingul Statelor Unite.

Moody's arata in luna decembrie ca prelungirea reducerilor de taxe introduse in "era Bush" ar creste probabilitatea atribuirii unei perspective negative ratingului SUA in urmatorii doi ani.

Scaderea ratingului de credit creste de obicei costurile datoriei de stat. Perspectiva negativa reprezinta o probabilitate ridicata de reducere a ratingului in urmatoarele 12-18 luni.

Citeste si:

In raportul de joi, Moody's a detaliat riscurile la care sunt expuse ratingurile Statelor Unite. Agentia si-a exprimat temerile privind noua configuratie a Congresului american, notand ca redistribuirea puterii in urma alegerilor din noiembrie ar putea bloca masurile de reducere a deficitului bugetar.

Partidul Republican a castigat majoritatea in Camera Reprezentantilor in noiembrie, dar Partidul Democrat, aflat la putere, a pastrat controlul in Senat.

Moody's este ingrijorata totodata ca Congresul ar putea ignora unele masuri propuse de Comisia Nationala de Responsabilitate Fiscala si Reforma, infiintata de presedintele Barack Obama pentru a identifica strategii de reducere a deficitului.