Cancelaria germana pregateste un document in vederea propunerii unui pact de competitivitate in zona euro. Acordul va cuprinde obligatii concrete pentru consolidarea competitivitatii, "mai ambitioase si mai stricte decat cele decise la nivelul celor 27 de state din Uniunea Europeana", mentioneaza Der Spiegel, dupa cum arata Mediafax.

Pentru evaluarea eforturilor in privinta indeplinirii obligatiilor asumate de tarile uniunii monetare, Berlinul are in vedere introducerea mai multor criterii, precum unele referitoare a costurile fortei de munca pentru reducerea decalajelor dintre state in aceasta privinta, la finantarea pensiior sau la investitii.

Documentul prevede adoptarea primelor masuri in cadrul unui program de urgenta decis de Bruxelles, pe care statele zonei euro trebuie sa-l puna in aplicare in 12 luni. El mentioneaza, de exemplu, varsta de pensionare, care trebuie adaptata la evolutia demografica, sau introducerea unui plafon limitativ pentru deficitele bugetare dupa modelul celui existent in Germania.

Membrii zonei euro dezbat suplimentarea Fondului European de Stabilitate Financiara, creat pentru ajutarea tarilor confruntate cu probleme financiare si la care, pana in prezent, nu a recurs decat Irlanda.

Citeste si:

Guvernul german evoca trei conditii pentru a accepta suplimentarea facilitatii, respectiv introducerea de sanctiuni cu aplicare mai automata pentru statele care nu respecta regulile, angajamentul fiecarei tari de a avea finante publice solide si imbunatatirea competitivitatii pe termen lung.

Datoria publica excesiva reprezinta cea mai mare amenintare la adresa prosperitatii Europei, considera cancelarul german Angela Merkel. Aceasta si-a exprimat ingrijorarea, la Forumul Economic Mondial de la Davos, privind aparitia unor prime semne de protectionism dupa criza economica si a facut apel la decidentii politici mondiali sa incheie in acest an un acord comercial.