Zona euro a depasit cea mai dificila perioada a crizei datoriilor, a declarat ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde (foto), la Forumul Economic Mondial de la Davos, transmite AFP, relateaza agentia Mediafax.

Lagarde apreciaza ca succesul emisiunii de obligatiuni de cinci miliarde de euro a Fondului European de Stabilitate Financiara, destinata ajutarii Irlandei, a consolidat increderea investitorilor in zona euro.

"Emisiunea a fost suprasubscrisa de noua ori. Este un indicator al increderii pietelor.
Euro a iesit la lumina. Vrem sa fim impreuna, i-am ajutat pe cei care au avut dificultati. Am infiintat un mecanism de ajutor si vrem sa-l imbunatatim", a afirmat oficialul francez.

Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat la randul sau ca sanatatea zonei euro nu a fost la fel de rea ca a altor regiuni. El a mentionat ca economia germana, cea mai mare din Europa, ar putea creste cu 2,2-2,3% in acest an.

"Suntem pregatiti si capabili sa aparam stabilitatea euro. Vom proteja zona euro daca unele state membre se confrunta cu probleme. Suntem convinsi ca vom reusi. Nimeni din afara zonei euro nu intelege ca este vorba de o moneda comuna europeana cu o politica monetara comuna, insa fara politici economice si bugetare comune,", a adaugat el.

Al 41-lea Forum Economic Mondial a reunit pana duminica 2.500 de participanti in statiunea montana elvetiana Davos. La conferinta au luat parte 35 de sefi de state si de guverne, 80 de ministri, opt guvernatori de banci centrale si 1.400 de actori ai scenei economice mondiale.

Forumul a avut ca tema pentru acest an "Norme comune pentru o realitate noua".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Comisia Europeana: Romania a avut o crestere economica de 3.9% in 2019
Setari Cookie-uri