Sefii unor banci importante din intreaga lume fac presiuni asupra statelor din zona euro pentru a le determina sa actioneze mai agresiv pentru rezolvarea problemei datoriilor, potrivit Wall Street Journal, citat de Mediafax.

Un grup de 40 de sefi ai unor banci mari din SUA, Europa si Asia s-a reunit saptamana trecut in statiunea montana elvetiana Davos pentru a discuta despre probleme globale si referitoare la zona euro. Punctul de vedere comun al unora dintre bancheri este ca guvernele europene ar trebui sa abordeze mai agresiv problema crizei datoriilor suverane.

"Intrebarea este cum poti preveni ca turbulentele din zona euro sa devina cronice", a afirmat unul dintre directorii generali participanti la intrunire. El a adaugat ca grupul bancherilor considera ca problema datoriilor s-a agravat, trecand de faza acuta.

Grupul recomanda, printre altele, un nou program masiv prin care se pot achizitiona obligatiuni guvernamentale emise de statele cu dificultati financiare. Un astfel de fond ar putea fi dotat cu resurse de pana la 200 de miliarde de euro.

Separat, ministrul elen al Finantelor, George Papaconstantinou, a declarat ca se poarta discutii pentru a permite guvernului grec sa rascumpere obligatiuni cu sprijinul fondului european de salvare, ceea ce va permite Greciei sa intre pe piata datoriilor. "Este una dintre ideile evocate", a spus oficialul elen.

Printre participantii la reuniunea bancherilor se regasesc sefii Barclays, HSBC Holdings, Industrial & Commercial Bank of China, UBS, Banco Santander, Deutsche Bank si J.P. Morgan Chase.

Guvernele statelor membre ale zonei euro discuta mai multe modalitati pentru cresterea puterii de creditare si flexibilitatii fondului de salvare european, care poate imprumuta cu pana la 250 de miliarde de euro tarile cu probleme.

Bancile vor fi principalii beneficiari ai unui eventual program de cumarare de obligatiuni deoarece detin cantitati mari de astfel de titluri. Insa unii dintre bancherii germani sustin ca Germaniei ii va fi imposibil din punct de vedere politic sa injecteze mai multi bani.
Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat vineri ca zona euro are nevoie de o politica economica mai coordonata. Oficialul a cerut membrilor mai slabi din uniunea monetara sa reduca deficitele bugetare si sa depuna eforturi mai mari pentru imbunatatirea competitivitatii.

Banca Centrala Europeana a inceput in luna mai anul trecut sa cumpere obligatiuni emise de statele cu probleme. In prezent, institutia financiara are in portofoliu titluri in valoare de 76,5 miliarde de euro.

Al 41-lea Forum Economic Mondial reuneste pana duminica 2.500 de participanti in statiunea montana elvetiana Davos. La conferinta iau parte 35 de sefi de state si de guverne, 80 de ministri, opt guvernatori de banci centrale si 1.400 de actori ai scenei economice mondiale. Forumul are ca tema pentru acest an "Norme comune pentru o realitate noua".

Citeste si:

Optimism la Davos: Greul din criza datoriilor a trecut

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri