Bancile internationale au acordat entitatilor economice din Egipt imprumuturi in valoare totala de 49,3 miliarde de dolari, cele mai expuse fiind institutiile de credit din Franta si Marea Britanie, potrivit datelor prezentate de Banca Reglementelor Internationale (BIS), scrie Mediafax.

Bancile franceze aveau de incasat 17,6 miliarde de dolari de la debitori din Egipt la finele lunii septembrie a anului trecut, potrivit statisticilor BIS, preluate de Bloomberg.

Creditorii din Marea Britanie au o expunere de 10,7 miliarde de dolari, iar bancile italiene de 6,3 miliarde de dolari.

In total, bancile europene au acordat Egiptului imprumuturi de 40,3 miliarde de dolari.

Subsidiara egipteana a bancii franceze Societe Generale are credite de 4,1 miliarde de euro si depozite de 6,2 miliarde euro in Egipt, potrivit rezultatelor financiare ale grupului de la sfarsitul trimestrului al treilea al anului trecut.

SocGen a luat "masuri adecvate" pentru a-si proteja cei 3.700 de angajati din Egipt, potrivit unui comunicat din 28 ianuarie.
Actiunile Societe Generale au scazut luni cu pana la 3,4% la Paris, in timp ce titlurile BNP Paribas, cea mai mare banca franceza, au pierdut 2,6%.

Statisticile bancare ale BIS se bazeaza pe rapoartele bancilor centrale din 30 de tari. Datele includ creditele catre sectorul public si privat luate atat de entitati centrale, cat si de filiale locale.

Astfel, conform datelor BIS citate de Bloomberg, bancile din Statele Unite au o expunere de 5,35 miliarde de dolari la criza din Egipt, iar cele germane au imprumturi in derulare de 2,47 miliarde de dolari. Topul este inchis de bancile elvetiene, cu 1,14 miliarde de dolari.

Egiptul este de o saptamana scena unor manifestatii violente de strada la care participa sute de mii de oameni. Demonstrantii cer demisia presedintelui Hosni Mubarak, aflat in functie de 30 de ani.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Dupa ING, inca un gigant bancar din Romania isi muta birourile