Autoritatile din Statele Unite ancheteaza BP pentru acuzatii de manipulare a pietei gazelor, punand si mai multa presiune asupra companiei dupa ce justitia britanica a blocat acordul cu Rosneft privind explorarea petroliera in zona arctica, potrivit Mediafax.

BP a anuntat ca ar putea fi chemat in judecata de autoritatile federale americane pentru ca ar fi manipulat piata gazelor.

"Comisia federala pentru reglementare in domeniul energiei si Comisia pentru reglementarea tranzactiilor de marfuri prin contracte futures ancheteaza mai multe entitati ale BP in privinta unor tranzactii, din octombrie si noiembrie 2008, pe piata gazelor naturale cu livrare a doua zi de la Houston Ship Channel", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de BP.

BP a mai fost investigata de justitia americana pentru acuzatii similare in 2006, cand a platit 300 milioane de dolari pentru a evita un proces indelungat si dificil.

Pe langa situatia delicata din SUA dupa dezastrul ecologic de anul trecut din Golful Mexic, compania se confrunta cu probleme grave si in Europa, unde justitia britanica a blocat acordul incheiat saptamana trecuta de BP cu grupul rus Rosneft pentru explorari petrolifere in zona arctica.

Partenerii "oligarhi rusi" ai BP din joint venture-ul TNK-BP s-au plans unui tribunal britanic ca acordul de explorare artica incheiat cu Rosneft incalca prevederile unui alt angajament al grupului britanic fata de AAR, holdingul infiintat de acestia pentru afacerile cu BP.

Justitia britanica a dat castig de acuza AAR, apreciind ca BP ar fi trebuit sa se consulte cu partenerii existenti inainte de a intra in noi acorduri de explorare in Rusia.

Cele doua parti s-au angajat in fata instantei sa rezolve problemele prin arbitraj, pana pe 25 februarie. Reprezentantii Rosneft s-au declarat convinsi ca acordul nu va fi blocat, iar BP si analistii din industria petroliera considera ca disputa se va solutiona rapid si fara prea mari probleme.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
DNA: Cristian Boureanu avea 1,6 milioane de euro intr-o banca