Madoff, unul dintre cei mai respectati consilieri de investitii de pe Wall Street care a fraudat mii de investitori intr-o schema piramidala de 60 de miliarde de dolari, a rulat o parte din bani prin banca de investitii JPMorgan Chase.

"In timp ce numeroase institutii financiare au incurajat frauda lui Madoff, JPMorgan Chase a fost chiar in centrul schemei si se face vinovata de complicitate", se arata in plangerea depusa de reperzentantul legal al pagubitilor la un tribunal din New York, informeaza Mediafax.

Plangerea descrie cum JPMorgan a pus propriile interese de a mentine relatia veche de afaceri cu Madoff in fata obligatiei de a incerca sa puna capat fradei despre care angajatii bancii aveau suspiciuni.

Citeste si:

"Iau pranzul cu un angajat al JPMorgan care tocmai mi-a spus ca deasupra lui Madoff plutesc suspiciuni concrete si ca exista speculatii ca randamentele lui ar face parte dintr-o schema Ponzi", a scris un director de risc al bancii de investitii intr-un email din 15 iunie 2007, adus ca proba in plangere.

Reclamatia mai citeaza un angajat JPMorgan care a cerut bancii, in februarie 2006, sa evalueze calitatea si veridicitatea rapoartelor transmise de firmele lui Madoff, notand ca institutia de credit se expune la sanctiuni semnificative daca informatiile se dovedesc frauduloase sau inexacte.

Reprezentantii JPMorgan au declarat pentru Reuters ca acuzatiile sunt nefondate.