Guvernul suedez a vandut o participatie de 6,3% la cea mai mare banca locala, Nordea, cu 19 miliarde de coroane (2,16 miliarde de euro), iar veniturile obtinute in urma tranzactiei vor fi utilizate pentru reducerea datoriei statului, transmite AFP.
"Veniturile obtinute din vanzarea actiunilor vor fi utilizate pentru reducerea datoriei publice si, prin aceasta, la consolidarea economiei suedeze", a afirmat ministrul Pietelor Financiare, Peter Norman, adaugand ca pretul de 19 miliarde de coroane este echivalent cu 2% din datoria publica, informeaza Mediafax.

Dupa vanzarea participatiei, statul a ramas cu un pachet de 13,5% din actiunile Nordea.

"Companiile publice sunt importante pentru Suedia, iar statul va continua sa detina companii importante in special pentru societate. Pe de alta parte, rolul statului este de a crea cadrul si regulile necesare functionarii companiilor, si nu de a le detine sau gestiona", a adaugat oficialul suedez.

Participatia statului la Nordea este o ramasita a unul val de nationalizari care a atins mai multe banci aflate in dificultate in timpul unei crize financiare severe de la inceputul anilor 1990.

Actionarul principal al institutiei de credit este asiguratorul finlandez Sampo.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri