Guvernul suedez a vandut o participatie de 6,3% la cea mai mare banca locala, Nordea, cu 19 miliarde de coroane (2,16 miliarde de euro), iar veniturile obtinute in urma tranzactiei vor fi utilizate pentru reducerea datoriei statului, transmite AFP.

"Veniturile obtinute din vanzarea actiunilor vor fi utilizate pentru reducerea datoriei publice si, prin aceasta, la consolidarea economiei suedeze", a afirmat ministrul Pietelor Financiare, Peter Norman, adaugand ca pretul de 19 miliarde de coroane este echivalent cu 2% din datoria publica, informeaza Mediafax.

Dupa vanzarea participatiei, statul a ramas cu un pachet de 13,5% din actiunile Nordea.

"Companiile publice sunt importante pentru Suedia, iar statul va continua sa detina companii importante in special pentru societate. Pe de alta parte, rolul statului este de a crea cadrul si regulile necesare functionarii companiilor, si nu de a le detine sau gestiona", a adaugat oficialul suedez.

Participatia statului la Nordea este o ramasita a unul val de nationalizari care a atins mai multe banci aflate in dificultate in timpul unei crize financiare severe de la inceputul anilor 1990.

Actionarul principal al institutiei de credit este asiguratorul finlandez Sampo.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
The Guardian include Romania pe lista recomandarilor de vacanta 2020