Banca centrala a Egiptului a transferat 5 miliarde de lire egiptene (854 milioane de dolari) in sistemul financiar pentru a se asigura ca populatia poate retrage fara probleme bani in prima zi de functionare a bancilor dupa manifestatiile din ultima perioada, transmite Bloomberg.

Banca centrala a folosit avioane miliare pentru a transporta banii, a declarat guvernatorul institutiei, Farouk El-Okdah, pentru o televiziune de stat, informeaza Mediafax.

Banca centrala are rezerve de 36 miliarde de dolari si garanteaza depozitele. Fiecare detinator de cont poate retrage pana la 50.000 de lire egiptene si 10.000 de dolari intr-o singura zi, iar creditorii au resurse pentru a acoperi cererea, a precizat banca nationala.

Bancile egiptene s-au descis duminica pentru prima data in mai mult de o saptamana, iar guvernul intentioneaza sa reia luni licitatiile de obligatiuni. Depozitele din bancile egiptene insumeaza 937 miliarde lire (160 miliarde de dolari), potrivit datelor de la sfarsitul lunii noiembrie, din care 505 miliarde lire reprezinta economiile populatiei.

Randamentele titlurilor de stat egiptene ar putea creste cu circa 30%, potrivit analistilor BNP Paribas Egipt. Credit Agricole CIB estimeaza ca lira egipteana va piede 20% din valoare "pe termen scurt", iar indicatorii tehnici anunta o depreciere de cel putni 7% fata de dolar in sesiunea de tranzactionare de luni.

Sistemul financiar egiptean, la fel ca o mare parte din economie, a fost blocat in ultimele zile de protestele impotriva presedintelui Hosni Mubarak. Manifestantii cer demisia lui Mubarak, iar protestele au degenerat in violente de strada in repetate randuri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Proteste la Londra dupa victoria lui Johnson: ''Nu e premierul meu"