Directorul general al Barclays , Robert Diamond Jr., ar putea primi un bonus de pana la 9 milioane de lire (14,5 milioane de dolari) pe anul 2010, potrivit unei surse apropiate discutiilor, informatie care ar putea inflama disputa din Marea Britanie privind salariile bancherilor, transmite WSJ.

Diamond, americanul care a condus banca de investitii a Barclays inainte de a deveni director general, la 1 ianuarie, este considerat in Marea Britanie, de public si de politicieni, drept un simbol al exceselor bacherilor care au contribuit la provocarea crizei financiare globale.

Scandalul din Marea Britanie privind bonusurile si salariile "nesimtite" ale bancherilor a izbucnit dupa ce guvernul de la Londra a dislocat zeci de miliarde de lire pentru sprijinirea sistemului financiar. Pentru a remedia imaginea negativa, Diamond a renuntat anul trecut la bonusul pe 2009, dar a sugerat ca va dori sa-si incaseze banii in acest an, informeaza Mediafax.

Recent, el a declarat in fata unei comisii parlamentare ca "perioada de remuscari si scuze" prin care ar fi trecut bancile ar trebui sa ia sfarsit.

Un purtator de cuvant al Barclays a afirmat ca sefii bancii nu au luat inca o decizie finala privind pachetul salarial al lui Diamond. Banca va prezenta rezultatele financiare pe 2010 pe 15 februarie, iar raportul va include si compensatiile financiare pentru directori.

Surse apropiate discutiilor spun ca Diamond ar putea sa ia o mare parte din bonus sub forma de actiuni sau alte active nelichide. Bancile sunt deja obligate de UE sa limiteze componenta cash a bonusurilor la 20-30%.

Scandalul privind bonusurile bancherilor s-a stins in Statele Unite dar se mentine in prim plan in Marea Britanie. Parlamentul a audiat recent mai multi bancheri, printre care si Diamond, cerandu-le sa justifice salariile ridicate din sistemul financiar.

Bonusul lui Diamond va fi probabil cel mai ridicat din industria bancara britanica, datorita performantelor bune ale Barclays Capital, divizia de investitii a Barclays.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Parteneriat surpriza pe piata criptomonedelor: Ce banca intra in joc?