Banco Santander, cea mai mare banca spaniola, a lansat o oferta de 16,6 miliarde de zloti (5,9 miliarde de dolari) pentru cumpararea integrala a institutiei de credit poloneze Bank Zachodni WBK, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Allied Irish Banks detine in prezent la banca poloneza o participatie de 70%, scoasa la vanzare anul trecut dupa ce autoritatile au cerut institutiei de credit irlandeze sa consolideze situatia financiara, afectata de criza economica si de pierderi pe segmentul imobiliar.

Tot anul trecut Santander a acceptat sa cumpere actiunile Zachodni din portofoliul Allied Irish.

Licitatia pentru cumpararea Zachodni, a treia institutie de credit poloneza ca marime dupa valoarea de piata, se va finaliza in luna martie.

"Momentul in care vine oferta este surprinzator. Santander pare convinsa pe deplin ca va primi apobarea autoritatilor", a afirmat Marek Juras, analist la UniCredit.

Santander cumpara Zachodni pentru a se extinde in Polonia, in conditiile in care afacerile din Europa de Vest stagneaza. Printre principalele piete ale bancii spaniole se numara Brazilia, Mexic, Marea Britanie si SUA.

Santander este obligata sa cumpere 100% din Zachodni de legea poloneza, potrivit careia daca un investitor cumpara peste 66% dintr-o companie listata la bursa trebuie sa prezinte o oferta pentru restul titlurilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Polonia: proiectul termocentralei anulat din cauza efectelor asupra mediului
Setari Cookie-uri