Economia Spaniei a scazut anul trecut cu 0,1%, evolutie mai buna decat a anticipat guvernul, si a avansat cu 0,2% in al patrulea trimestru, potrivit datelor preliminare ale institutului national de statistica, preluate de AFP.

Spania este, astfel, una dintre cele trei economii din zona euro care au scazut anul trecut, alaturi de Irlanda si Grecia, potrivit informatiilor Comisiei Europene, transmite Mediafax.

Guvernul prognoza pentru 2010 o scadere a Produsului Intern Brut (PIB) de 0,3%, insa recent a anuntat ca economia a evoluat, probabil, mai bine decat a anticipat.

PIB-ul spaniol a inregistrat in primele trei luni ale anului trecut un avans de 0,1%, comparativ cu trimestrul anterior. Economia a crescut cu 0,3% in trimestru doi, dar a stagnat in perioada iulie-septembrie.

La sfarsitul anului trecut, rata somajului din Spania s-a situat la 20,3%, cel mai ridicat nivel dintre cele ale membrilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Ministrul Muncii a declarat recent ca economia ar trebui sa avanseze cu 2% pentru a permite crearea de locuri de munca.

Pentru acest an guvernul anticipeaza o crestere a PIB de 1,3%, insa Fondul Monetar International estimeaza un avans de doar 0,6%.
Institutul de statistica va publica pe 16 februarie datele definitive privind evolutia economiei in 2010.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
TOP 10 cele mai competitive tari din punct de vedere turistic
Setari Cookie-uri