Oamenii de afaceri George Soros si John Paulson apreciaza ca Rezerva Federala a SUA (Fed) a contribuit la aparitia crizei financiare prin lipsa de supraveghere si de reactie, transmite Bloomberg.
Paulson, al carui fond de hedging a castigat 15 miliarde de dolari pariind in 2007 impotriva imprumuturilor ipotecare subprime, considera ca o mai buna supraveghere a pietei americane a creditelor de catre banca centrala ar fi putut ajuta la prevenirea crizei.

George Soros (foto) sustine, la randul lui, ca Fed ar fi trebuit sa salveze de la faliment, in 2008, banca Lehman Brothers. Prabusirea institutiei de credit americane a trimis unde de soc in intregul sistem financiar mondial si a trezit temeri ca orice banca din lume este vulnerabila.

Cei doi oameni de afaceri au fost intervievati de catre Financial Crisis Inquiry Commission, comisie creata in luna mai a anului 2009 de administratia Obama pentru a ancheta cauzele prabusirii pietei creditelor ipotecare si ale crizei financiare.

Soros si Paulson nu sunt singurii investitori chestionati de comisie care invinovatesc Fed si pe fostul presedinte al institutiei, Alan Greenspan, de aparitia crizei.

Greenspan a condus banca centrala timp de aproape 19 ani, retragandu-se in 2006.

"El a permis si, intr-un fel, chiar a incurajat excesul extraordinar din acea perioada. E ca si cum Papa ar binecuvanta lucrurile care s-au intamplat in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. El nu a actionat cum ar fi trebuit", a afirmat Michael Steinhardt, alt om de afaceri intervievat de comisie.

In primavara anului trecut, Greenspan a admis ca, sub conducerea sa, Fed a facut greseli in timp ce incerca sa implementeze reguli sigure pentru institutiile financiare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri