Pactul de competitivitate propus de Germania si Franta, criticat de mai multe tari, nu trebuie sa conduca la "o Europa in doua viteze", a avertizat comisarul european pentru Buget, Janusz Lewandowski, transmite AFP, potrivit Mediafax.

"Suntem aproape de a intra pe drumul catre o Europa in doua viteze", a insistat Lewandowski, referindu-se la initiativa franco-germana pentru o coordonare economica imbunatatita, care sa permita reducerea decalajului intre tarile zonei euro.

Statele din afara zonei euro, precum Bulgaria, Polonia si altele, trebuie sa vada usa deschisa, sa faca parte din mecanismele decizionale si din viitorul zonei euro", a spus Lewandowski, de origine poloneza.

"Nu trebuie sa toleram, dupa ce am fost integrati, sa fim din nou exclusi pentru ca zona euro a construit un fel de Uniunea Europeana interna", a adaugat el.

Intre masurile propuse de autoritatile franceze si germane se afla eliminarea indexarii salariilor in functie de inflatie, stabilirea unor plafoane de indatorare dupa model german si a unor mecanisme de salvare a bancilor in cazul unor crize.

Lewandowski a sugerat un fel de "afiliere", pentru consolidarea legaturilor intre tarile din zona euro si cele din afara acesteia, inclusiv cu Marea Britanie.

El a aratat, fara sa detalieze, ca daca tarile din afara zonei euro sunt pregatite sa contribuie partial la programele de consolidare a acesteia, ar putea beneficia de o anumita asistenta financiara.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Coronavirus: Primul deces raportat in Franta. La cat a ajuns bilantul mondial
Setari Cookie-uri