Dupa un inceput de an mai ezitant, aurul si-a reluat cursa de apreciere, ajungand luni dimineata la cel mai mare pret din ultimii 25 de ani, informeaza Reuters. Ieri dimineata la ora 8:00, ora Romaniei, aurul fusese cotat la o valoare record de 545,20 dolari pe uncie (o uncie > 28,35 de grame). Totusi, in cursul dupa-amiezii, metalul galben a inregistrat o relaxare destul de consistenta, la ora 16:30, ora Romaniei, aurul fiind tranzactionat pe piata new-yorkeza la un pret de 539,50 dolari pe uncie.

Recordul anterior, de 541 dolari pe uncie, fusese consemnat in cea de-a doua saptamana a lunii trecute, pentru ca de atunci pretul aurului sa fluctueze in jurul valorii de 500 dolari pe uncie. Inca de anul trecut, analistii prognozau ca metalul galben va ajunge la valoarea de 550 dolari pe uncie in primul trimestru al acestui an, iar cotatia actuala este la o distanta de doar 5 dolari fata de aceasta estimare.

In viitorul apropiat, am putea vedea pretul aurului foarte aproape de nivelul de 550 dolari pe uncie, am putea sa ne asteptam la acest pret chiar in cursul acestei saptamani, a declarat John Reade, analist al pietei metalelor pretioase la banca UBS Investment. Inflatia si deprecierea dolarului in raport cu yen-ul japonez sunt cauzele principale ale scumpirii aurului, oamenii de afaceri orientandu-se din nou catre metalul pretios, considerat o investitie mult mai sigura. Dolarul a inregistrat luni cel mai scazut nivel din ultimele trei luni fata de yen-ul japonez, dupa ce datele privind rata somajului din Statele Unite au intarit ideea ca Fed, sistemul american de banci centrale, este aproape de finalul ciclului de majorari ale dobanzii de referinta. Un alt motiv al scumpirii aurului il reprezinta dorinta unor banci centrale de a achizitiona metal galben pentru a-si majora rezervele de metale pretioase. De asemenea, majorarea preturilor la materiile energetice si ingrijorarea provocata de situatia din Orientul Mijlociu au determinat investitorii sa se orienteze catre aur pentru a-si diversifica portofoliului de bunuri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri