Testele de stres, parte a unui program mai amplu de verificare, vizeaza cele mai mari 19 banci si au ca scop evaluarea, printre altele, a performantele creditelor, veniturilor, capitalului acestora. Fed va finaliza testarile in luna martie.

Printre bancile testate se numara institutii de credit care vor sa majoreze dividendele reduse in timpul crizei financiare.

"In principiu, ei (Fed - n.r.) spun ca «inainte de a inapoia capital actionarilor, trebuie sa ne asiguram ca bancile au un capital suficient de solid pentru a rezista unei reveniri a recesiunii». Autoritatile nu vor sa vada bancile venind mai tarziu sa cerseasca ajutor", a afirmat Jonathan Hatcher, analist la Jefferies Group.

Citeste si:

Scenariul in care au fost testate bancile prevede o scadere economica de 1,5% din ultimul trimestru din 2010 pana la sfarsitul acestui an, o revenire la 4% a cresterii Produsului Intern Brut in 2013, un avans al ratei somajului la 11% pana in al doilea trimestru din 2012 si o coborare a indicatorului la 9,5% pana in 2013.

Economistii Fed estimeaza o crestere economica de peste 3,4% pentru urmatorii trei ani si o reducere a ratei somajului de la 9,6% in ultimele trei luni ale anului trecut la 6,8-7,2% in al patrulea trimestru din 2013.