Propunerea facuta Alpha Bank, a treia ca marime din Grecia, de catre NBG, cea mai mare banca elena, privind o fuziune a fost refuzata, scrie The Wall Street Journal.
Oferta putea fi imbunatatita, dar nu la nivelul cerut de Alpha, potrivit unor surse apropiate situatiei, citate de Wall Street Journal (WSJ).

Board-ul Alpha a respins in unanimitate oferta. Banca motiveaza decizia prin incertitudinile prezente in mediul economic si caracterizeaza termenii afacerii ca fiind nefavorabili actionarilor. Raspingerea propunerii este considerata de analisti ca o manevra pentru fortarea unei oferte mai bune.

"Alpha cere un beneficiu de 50%, de aproape doua ori mai mare decat cel prevazut de oferta, conditie nemaiintalnita in Europa", au declarat sursele.

Unii analisti apreciaza ca Alpha va trebui in curand sa stranga capital suplimentar de peste un miliard de euro de pe piete, dupa ce ale banci au recurs la masuri asemanatoare. O preluare de catre NBG, care prezinta o situatie financiara mai solida, ar reduce nevoia bancii de capital nou.

"O astfel de afacere a fost luata in considerare de patru ori in ultimii zece ani deoarece ambele institutii de credit au o cultura a conservatorismului, iar din punct de vedere al afacerilor, o preluare ar avea sens deoarece bancile au retele complementare", a declarat o sursa apropiata celor doua companii.

Oferta National Bank of Greece (NBG) de preluare a Alpha Bank, anuntata vineri, evalua banca la circa trei miliarde de euro, potrivit Reuters.

Propunerea facuta Alpha Bank, a treia ca marime din Grecia, de catre NBG, cea mai mare banca elena, a fost initial considerata ca o deschizatoare de drumuri pentru fuziunile altor banci elene, iar acest fapt ar conferi institutiilor de credit din aceasta tara un acces mai bun la pietele de finantare, care le-au fost inchise din cauza gravei crize a datoriilor suverane.

Ministrul elen al Finantelor, George Papaconstantinou, salutase oferta NBG, potrivit Mediafax.

"Guvernul incurajeaza astfel de initiative, care au rolul sa consolideze sistemul bancar si sa accelereze iesirea din criza", declarase anterior refuzului Papaconstantinou, adaugand ca guvernul a sustinut in repetate randuri ca sectorul bancar trebuie sa se restructureze.

NBG a anuntat vineri ca a lansat o oferta de preluare a Alpha Bank, sub forma de actiuni. Potrivit propunerii, actionarii Alpha ar fi urmat sa primeasca opt noi actiuni NBG pentru fiecare 11 actiuni Alpha. In urma preluarii, actionarii NBG ar fi avut o participatie de 71%, iar cei ai Alpha Bank de 29%.

Este pentru a doua oara cand cele doua banci au incearcat sa fuzioneze. In 2001, in pofida acordului la nivelul consiliilor de administratie, tranzactia nu s-a concretizat din cauza neintelegerilor de management.

Anuntul ofertei NBG a dus la cresterea puternica a actiunilor bancilor elene, principalul indice al pietei avansand cu 7,1%.

Cotatia titlurilor EFG Eurobank, a doua mare banca din Grecia, si ale Piraeus Bank, aflata pe locul patru, au urcat cu 17%, respectiv 15%.
Inainte de suspendarea de la tranzactionare, actiunile Alpha Bank erau cotate in crestere cu 6,32%, la 4,88 euro pe unitate, iar NBG in urcare cu 2,14%, la 7,64 euro pe unitate.

National Bank of Greece este prezenta pe piata locala prin Banca Romaneasca, iar Alpha Bank are o subsidiara directa in Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri