Protestele impotriva lui Muammar Gaddafi au ajuns in capitala Tripoli, iar fiul liderului libian a declarat ca regimul va lupta "pana la ultimul om" pentru a ramane la putere.

Libia exporta circa 1,1 milioane de barili de petrol pe zi, iar Orientul Mijlociu si Africa de Nord sunt una dintre cele mai importante regiuni producatoare de petrol la nivel mondial.

Pretul petrolului Brent cu livrare in aprilie a urcat pana luni dimineata cu 1,25 dolari, la 103,77 dolari pe baril, dupa ce a inchis vineri la 102,52 dolari pe baril dupa cea de-a patra saptamana consecutiva de cresteri.

Cotatia de referinta pe piata americana a crescut totodata cu 1,19 dolari, la 87,39 dolari pe baril, dupa ce a atins anterior 87,63 dolari pe baril.

"Pe termen scurt, se va resimti un impact negativ. Va fi haos si vor aparea temeri reale ca livrarile din Libia ar putea fi intrerupte. Problema mai mare este insa daca tensiunile se raspandesc catre Arabia Saudita", comenteaza un analist al Mitsubishi Corp.

Citeste si:

Liderul tribului Al-Zuwayya din estil Libiei a amenintat, duminica, ca va taia in urmatoarele 24 de ore exporturile de petrol catre Occident daca autoritatile "nu inceteaza cu oprimarea protestatarilor". In acelasi timp, ambasadorul libian in India a demisionat in semn de protest fata de reactia violenta a guvernului la manifestatii si a cerut demisia lui Gaddafi, potrivit BBC.

Luni, sute de libieni au atacat un santier operat de o companie sud-coreeana in Tripoli, cel putin patru cetateni straini fiind raniti, potrivit ministerului de externe de la Seoul.

Libia a produs in luna ianuarie 1,58 milioane de barili de petrol pe zi, potrivit datelor Reuters. Tara a fost al 12-la mare exportator de petrol din lume in 2009 si avea in ianuarie 2010 rezerve totale dovedite de 44 miliarde barili, celem ai mari din Africa, potrivit Energy Information Administration, agentie guvernamentala din Statele Unite.

Revolta din Libia urmeaza miscarilor sociale din Tunisia si Egipt, care au rasturnat recent regimurile din cele doua tari.
In Bahrain, mii de protestatari s-au adunat intr-o piata din Manama, cerand schimbari de ordin politic.