Traderii de marfuri: Guvernele ar putea mari stocurile de alimente

Guvernele ar putea sa isi asume un rol sporit pe pietele mondiale ale alimentelor, sa mareasca stocurile si subventiile sau sa impuna restrictii comerciale, pentru a preveni protestele de tipul celor din Orientul Mijlociu, potrivit traderilor de marfuri, citati de Bloomberg.

"Este de asteptat o interventie politica mai mare in problema alimentelor. Guvernele vor avea grija sa ia masuri pentru a preveni majorarea preturilor alimentelor", a declarat Alan Winney, presedintele companiei Emerald Group Australia, la o conferinta in domeniul industriei zaharului, de la Dubai, potrivit Mediafax.

Tari din Africa si pana in Asia cresc importurile sau recurg la rezervele de stat pentru a tempera inflatia, alimentata de cererea in crestere si oferta limitata, dupa ce vremea nefavorabila a afectat productia agricola.

Revolta din Libia s-a extins la sfarsitul saptamanii trecute, iar fiul liderului Muammar Qaddafi a avertizat ca exista riscul izbucnirii unui razboi civil. inclusiv din cauza costului mare al alimentelor.

"Inflatia preturilor alimentelor va continua in acest an, din cauza ofertei scazute. Guvernele vor fi nevoite sa subventioneze unele produse, inclusiv zaharul", a declarat Vijay Iyengar, director general al companiei de brokeraj Agrocorp International.

Indicele mondial al preturilor alimentelor, calculat de Natiunile Unite, a crescut luna trecuta la un maxim record, ca urmare a costurilor mari ale graului, zaharului si produselor lactate. Acest fapt a contribuit la revoltele populare din Tunisia, Egipt si alte tari arabe.
Pretul graului a crescut, pe 14 februarie, la 9,1675 dolari buselul (1 busel-27 kilograme) la bursa din Chicago, cel mai ridicat nivel dupa august 2008, si a avansat cu 66% anul trecut.

In cazul porumbului cresterea pretului a fost de 88%, iar pentru soia de 43%. Pretul zaharului s-a dublat de la sfarsitul lunii mai a anului trecut.

Ministrii de Finante din G20 au avertizat la sfarsitul saptamanii trecute ca majorarea preturilor alimentelor amplifica presiunile inflationiste.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri