Violentele si manifestatiile impotriva regimului lui Muammar Kadhafi creeaza temeri: Rompetrol a constituit o celula de criza privind angajatii pe care ii are in Libia pretul petrolului a atins un nou maxim, iar pretul aurului a depasit 1.400 dolari pe uncie.
Grupul Rompetrol a constituit o celula de criza pentru monitorizarea, coordonarea si mentinerea legaturii cu cei 62 de angajati din Libia ai diviziei de Foraj si servicii speciale la sonda Rompetrol SA.

"In acelasi timp, suntem in legatura directa cu reprezentatii Ministerului Afacerilor Externe si ai Consulatului Romaniei de la Tripoli pentru informarea corecta asupra situatiei personalului roman din zonele afectate, dar si pentru identificarea celor mai rapide si sigure solutii pentru protejarea acestora. In functie de evolutia evenimentelor din Libia, dar si a recomandarilor autoritatilor de resort, Grupul va adopta cea mai buna varianta pentru protejarea angajatilor sai", a anuntat Departamentul de Comunicare si Relatii Publice Grup Rompetrol, potrivit Mediafax.

Grupul precizeaza ca reprezentantii companiei Rompetrol SA au transmis Consulatului roman din Tripoli, la 18 februarie, datele de identificare si contact ale angajatilor din Libia.

In Libia au loc manifestatii impotriva regimului lui Muammar Kadhafi. Reprimarea manifestatiilor s-a soldat cu cateva sute de decese.

MAE a anuntat ca ambasada Romaniei la Tripoli a primit pana in prezent 450 de cereri de asistenta consulara, ministerul recomandand tuturor cetatenilor romani din Libia "sa foloseasca posibilitatile inca existente de a parasi teritoriul libian".

Reprezentanti ai misiunii diplomatice a Romaniei la Tripoli au declarat ca in Libia exista o comunitate romaneasca destul de insemnata, formata in special din persoane care muncesc in domeniile petrolier si al constructiilor. Aceiasi oficiali au mai spus ca s-au primit numeroase telefoane de la cetateni romani, care au solicitat diverse informatii, ei precizand insa ca nu au date cu privire la existenta vreunor cazuri grave de ranire, arestare sau deces in randurile romanilor.

Pretul petrolului a atins un nou maxim al ultimilor doi ani si jumatate


Pretul petrolului Brent a atins un nou record al ultimelor doi ani si jumatate, de peste 105 dolari pe baril, din cauza temerilor ca violentele din Libia vor crea probleme livrarilor de titei catre tarile occidentale, transmite Reuters.

Liderul tribului Al-Zuwayya din estul tarii a declarat ca exporturile de petrol ale Libiei ar putea fi orpite, daca autoritatile nu inceteaza violentele impotriva protestatarilor.

"Productia de petrol ar putea fi oprita. Este posibil sa fie doar amenintari, dar este vorba de 1,6 milioane de barili pe zi", a declarat Rob Montefusco, trader la compania Sucden Financial.

La ora 15:57 GMT, pretul petrolului destinat pietei americane era in crestere cu 3,99 dolari, la 90,19 dolari pe baril, iar cel cu livrare in aprilie a avansat cu 4,37 dolari, la 90,08 dolari pe baril.

Contractele futures pentru petrolul Brent erau cotate la ora 15:14 GMT in urcare cu 2,3 dolari, la 104,82 dolari pe baril, dupa ce in timpul tranzactiilor au atins un nou maxim al ultimilor doi ani si jumatate, de 105,15 dolari pe baril.

Libia a produs in ianuarie 1,58 milioane de barili de petrol pe zi, iar perturbarea majora a livrarilor ar pune probleme strategice serioase guvernelor occidentale.

Pretul aurului a depasit 1.400 dolari pe uncie

De asemenea, pretul aurului a depasit 1.400 dolari pe unice, pentru prima oara in ultimele sapte saptamani, din cauza violentelor din nordul Africii si Orientul Mijlociu care au sporit interesul investitorilor pentru plasamente sigure, transmite Reuters.

Tensiunile s-au extins in regiune din Egipt si Tunisia, unde protestele au dus la inlaturarea presedintilor, in ultima luna.

Cotatia aurului spot a atins un maxim de 1.403,38 dolari pe uncie, iar la ora 14:54 GMT era tranzactionat la 1.402,80 dolari pe uncie.
Aurul a incheiat tranzactiile de vineri de la New York la 1.388,58 dolari pe uncie.

Pretul aurului cu livrare in aprilie a avansat cu 15 dolari, la 1.403,60 dolari pe uncie, dupa un maxim al tranzactiilor de 1.404,30 dolari pe uncie.

Zeci de oameni au fost ucisi noaptea trecuta in Libia, in conditiile in care proteste antiguvernamentale au izbucnit pentru prima oara in capitala Tripoli, iar cladirea Parlamentului a fost incendiata.

Proteste violente pun in pericol si dinastiile aflate la conducere in Bahrain si Yemen.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri