Aurul a depasit si pragul psihologic de 550 dolari pe uncie (o uncie > 28,35 grame), informeaza Reuters, mult mai repede decat cele mai indraznete estimari ale analistilor.

In dimineata zilei de ieri, aurul a fost cotat la 550,5 dolari pe uncie, dupa ce, doar cu o zi inainte, metalul galben se apreciase pana la valoarea record de 545,20 dolari pe uncie, fiind cel mai mare pret din ultimii 25 de ani. Dupa ce a atins pragul de 550 dolari, aurul a scazut cu peste 5 dolari, astfel incat in jurul orei 15:00, ora Romaniei, investitorii de pe piata new-yorkeza plateau pentru o uncie de aur 545,40 dolari. Pe parcursul zilei, aurul si-a mentinut trendul descendent, scazand chiar si cu 7 dolari.

In ciuda aprecierii constante, investitorii continua sa achizitioneze aur pentru a-si diversifica portofoliul de bunuri.

Trei sunt cauzele majore care imping de la spate aurul catre cotatii tot mai mari: instabilitatea dolarului, tensiunile globale, in special in zona Orientului Mijlociu si preturile mari ale materiilor energetice. Cei mai multi specialisti de pe piata metalelor pretioase considera ca aurul isi va pastra ritmul de crestere, chiar daca temporar vor interveni sincope. Aurul are inca o tendinta crescatoare, dar viteza cu care se va aprecia ar putea scadea pentru o perioada. Este posibil sa intre intr-o faza de consolidare, a declarat Tobin Gorey, analist la Commonwealth Bank of Australia.

Chiar daca ar putea intra intr-o perioada de consolidare la pretul actual, unii dealeri considera ca aurul este totusi cumparat in cantitati prea mari. Celelalte metale pretioase nu au fost de aceasta data total influentate de cotatia aurului, fluctuatiile acestora fiind diferite.

Daca platina a continuat ieri sa se aprecieze la Bursa din New-York, ajungand pana la 1,013/1,017 dolari pe uncie, fata de 1,001/1,005 cu o zi inainte, argintul a scazut. Pe piata americana, argintul s-a depreciat pana la 9,12/9,16 dolari pe uncie, depreciere de aproximativ 8-10 dolari comparativ cu ziua anterioara.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri