„Acest eveniment este deosebit de devastator, avand in vedere faptul ca regiunea se afla inca in reconstructie in urma cutremurului major anterior din luna septembrie a anului trecut", a declarat Mike Wilkins, director executiv in cadrul Insurance Australia Group, companie de asigurari prezenta pe piata din Noua Zeelanda.

Autoritatile locale au decretat situatia de stare de urgenta, iar mai multe state au oferit bunuri, finantari si echipe de voluntari care sa ajute la operatiunile de salvare a populatiei.

Evenimentul seismic din data de 4 septembrie a anului trecut care a lovit statul din sudul Australiei a avut o magnitudine de 7 grade Richter si a costat asiguratorii aproximativ 6 miliarde de dolari.

Cutremurul recent, cu magnitudinea de 6,3 grade Richter, a provocat decesul a peste 70 de persoane iar alte cateva sute sunt date disparute. De asemenea, valoarea estimata a daunelor de catre JP Morgan ar putea reprezenta a doua cea mai mare suma platita de asiguratori la nivel global in urma unui dezastru natural.

Citeste si:

Totodata, AIR Worldwide estimeaza, la randul sau, ca situatia creata in urma cutremurului va conduce la plata unor despagubiri de pana la 8,6 miliarde de dolari din partea asiguratorilor, scrie MySinchew.com.

Analiza companiei americane, specializata in previzionarea costurilor de catastrofe naturale si atacuri teroriste, vine in conditiile in care centrul de afaceri al orasului Christchurch si infrastructura au fost grav avariate.

Printre locuitorii afectati de miscarile seismice s-au aflat si foarte multi romani stabiliti in Noua Zeelanda.