China: Economia se va orienta pe calitate si pe consum intern

Premierul chinex Wen Jiabao a declarat la sfarsitul saptamanii trecute o tinta de crestere economica de 7% pentru al doisprezecelea plan cincinal, ce va fi abordat in Congresul National Popular, relateaza Wall Street Journal.

Rata de crestere economica a fost diminuata fata de valoarea de 7,5% a cincinalului precedent. In ciuda acestei valori scazute , rata medie inregistrata de China a fost de 11%, astfel ca cei 7% declarati de reprezentantii guvernului chinex se vor traduce probabil intr-o cifra din intervalul 8%-9%.

Premierul chinez a subliniat importanta orientarii economiei in directia imbunatatirii calitatii produselor si serviciilor, eficientizarea repartizarii veniturilor si scaderea costurilor cu mediul.

Incetinirea cresterii productivitatii muncii si diminuarea veniturilor rezultate din investitii au dus la scaderea ratei de crestere a productiei.

In calitatea de cel mai mare exportator la nivel mondial, China inregistreaza o contractare a numarului de piete externe pe care le poate accesa, iar cererea interna nu se dezvolta indeajuns de repede pentru a contracara tendita de stagnare a comertului.

Totusi, din declaratiile premierului a reiesit nevoia de axare a comertului pe calitate si nu doar pe extinderea cantitatii exportate. Ramane de vazut daca oficialii chinezi vor implementa aceasta abordare.

De altfel acesta a fost unul dintre scopurile ultimului cincinal, aprobat in 2006, de reorganizare a modelului de crestere economica insa modul de aplicare a acestei initiative nu a produs rezultatele dorite, procentul de formare a capitalului in PIB depasind in continuare consumul intern al populatiei. Acest lucru s-a datorat liderilor provinciilor chineze, care s-au axat doar pe modelul investitional de crestere economica.

Un studiu realizat de Century Weekly in 20 de provincii care si-au anuntat tintele de crestere economica, a relevat ca cinci provincii au stabilit aceeasi rata ca si in cincinalul precedent, iar alte sapte au targetat un nivel chiar mai ridicat.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri