Agentia de evaluare financiara aminteste astfel, in doua comunicate, ca problemele fiscale ale unor tari din zona euro reprezinta inca riscuri importante pentru economie, desi criza datoriilor de stat a pierdut prim planul pe fondul cresterii pretului petrolului ca urmare a violentelor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Ratingurile Greciei si Portugaliei ar putea fi scazute daca Mecanismul European de Stabilitate (ESM), un fond de criza cu caracter permanent discutat de liderii UE, le va impune statelor sa-si restructureze datoriile si daca stipuleaza masuri care ar provoca pierderi investitorilor privati in cazul unui default, potrivit comunicatelor S&P.

"Aceste aspecte sunt importante in special in cazul Greciei, deoarece consideram ca elementele actuale din piata indica acest stat ca posibil candidat pentru finantare de la ESM", se spune intr-un comunciat al agentiei de ratnig.

Totodata, Portugalia ar putea fi nevoita in final sa acceseze Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF), din cauza necesarului ridicat de finantare externa si surselor limitate de bani. EFSF este mecanismul anticriza actual al zonei euro, care va fi inlocuit din 2013 de ESM.

Citeste si:

S&P noteaza ca reducerea ratingurilor celor doua tari cu mai mult de doua trepte este improbabila.

Noi detalii privind ESM ar putea fi dezvaluite la Consiliul European de la sfarsitul lunii martie. Cei 17 lideri ai zonei euro se vor intalni pe 11 martie la Bruxelles.

S&P atribuie Portugaliei ratingul A pentru credite pe termen lung si A2 pentru datoriile pe termen scurt. Ratingul pentru imprumuturile pe termen lung ale Greciei este BB+. Perspectiva este negativa pentru ambele tari.