Dupa demisia sa - explicata voalat prin nevoia de odihna si dorinta de a petrece mai mult timp cu familia, perceputa insa de marele public drept un act de onoare -, Zbarcea a ramas cateva luni intr-un con de umbra.
La bursa zvonurilor, in toamna, Zbarcea a fost cotat drept una dintre tinerele sperante care ar fi putut completa echipa premierului Tariceanu.

Mai apoi s-a vorbit despre intentia acestuia de a-si deschide propria casa de avocatura. Fostul sef al AVAS a ales insa a treia cale: Gabriel Zbârcea s-a alaturat firmei de avocatura Tuca & Asociatii, unde ocupa functia de managing partner al societatii, împreuna cu Florentin Tuca.
Tuca & Asociatii, una dintre cele mai tinere societati de pe piata locala a avocaturii, are o noua structura de conducere, dupa ce numarul partenerilor a crescut de la 8 la 10, începând cu 1 ianuarie 2006.

De la inceputul anului si Robert Rosu, unul dintre asociatii seniori ai societatii de avocati, a devenit partener în cadrul firmei. „Am lucrat cu Gabi si Robert o lunga perioada, in proiecte importante. Pot spune ca sunt, în primul rând, doi buni prieteni care se alatura echipei de conducere a societatii Tuca & Asociatii într-un mod firesc, urmând ca, împreuna, sa dezvoltam în continuare firma si sa ne atingem obiectivele propuse înca de la înfiintare”, a declarat Florentin Tuca, managing partner al societatii de avocati.

Domnule Zbarcea, de ce ati ales sa va întoarceti în avocatura de afaceri si nu ati folosit functia detinuta la AVAS ca pe o rampa politica?

M-am întors în avocatura pentru ca îmi place aceasta profesie, ma simt bine ca avocat, cred ca mi se potriveste. Niciodata nu m-am gândit la functia de la AVAS ca la o rampa politica. Pe tot parcursul mandatului meu, am cautat sa mentin un low profile în privinta persoanei mele, am declinat prezenta la diverse emisiuni TV si am pus înainte de toate actiunile institutiei pe care am condus-o. Nu m-a interesat sa fiu vedeta, ci doar sa comunic corect ceea ce a facut AVAS. Nu exclud însa ca într-o buna zi sa ma întorc în viata publica, atunci când ceea ce se întâmpla în viata politica si în spatele ei va coincide într-o mai mare masura asteptarilor mele.

Ati asteptat totusi patru luni pentru a va reîntoarce... A fost vacanta sau perioada de analiza a oportunitatilor?

Vacanta. M-am odihnit, m-am relaxat, am stat cu familia. Mi-am încarcat bateriile, asa cum se spune. Si a contat aceasta vacanta. Ma simt bine, complet refacut si cu chef de munca.

De ce ati ales Tuca & Asociatii? De ce nu ati optat pentru alta firma sau nu ati deschis propria casa de avocatura?

Am ales Tuca & Asociatii întrucât cea mai mare parte a prietenilor si fostilor mei colegi sunt aici. De altfel, legatura mea cu Florentin dateaza de la începutul carierei noastre profesionale si va dura pâna la sfârsitul acesteia. Împreuna am cladit multe lucruri, împreuna suntem mai puternici si vom construi alte lucruri. Marturisesc ca nu m-am gândit nici o clipa sa-mi deschid singur o firma de avocatura.

Se reîntregeste „echipa de aur“ de la o alta casa de avocatura de unde au plecat mai multi asociati si avocati colaboratori...

Se poate spune si asa... Adevarul este ca impreuna am realizat lucruri importante in trecut. Si am fost partasi la evenimente care ne leaga si sufleteste. Imi amintesc de noptile nedormite, de lungile negocieri in privatizarile importante in care am asistat fie guvernul, fie investitorii... de diminetile in care, dupa o noapte nedormita, ne intalneam la o cafea, obositi, dar invin-gatori. Sunt lucruri care conteaza, care te marcheaza, care sudeaza echipa. Nu putea fi altfel.

Anul trecut s-a intamplat un lucru ciudat: Tuca si Asociatii, o firma nou infiintata, cu media de vârsta a asociatilor sub 35 de ani, a atacat vârful ierarhiei. Poate insemna asta ca mai este loc si pentru alte firme pe piata?

Bineinteles. Loc pe piata este. De altminteri, cred ca este loc pentru toata lumea. Daca businessul înfloreste, si avocatii vor avea treaba. Iar dupa integrarea României în Uniunea Europeana, timp sa avem, pentru ca oportunitati vor fi pentru toata lumea.

Un exercitiu de modestie... Transferul la Tuca & Asociatii va schimba ierarhiile pe piata avocaturii?

Eu nu cred în ierarhii pe aceasta piata. Pentru ca se amesteca criterii si de multe ori iese o varza. Important este sa-ti faci treaba bine, cu constiinciozitate si profesionalism, sa-ti respecti clientii, dar si colegii de breasla. Si înca ceva. Sa nu uiti niciodata de unde ai plecat, cine esti. E foarte important, într-o lume în care suntem tributari la capitolul smerenie. Vreau sa cred ca venirea mea la Tuca & Asociatii, precum si cooptarea unui nou partener, în persoana lui Robert Rosu, vor întari echipa Tuca & Asociatii. De altminteri, în perioada urmatoare, ne preocupa rebranduirea firmei, incluzând schimbarea denumirii si a sediului acesteia.

Cum vedeti piata avocaturii în 2006?

Piata avocaturii de consultanta va creste. Se vor înmulti tranzactiile private, proiectele imobiliare, vom asista la achizitii spectaculoase, la proiecte de infrastructura. Evident ca pentru toate aceste tranzactii îti trebuie avocati.