Fostul director general adjunct al Bancpost se lanseaza in consultanta pe fuziuni si achizitii de firme
Dupa zece ani in functii de top management in sistemul bancar, Doru Lionachescu a descoperit pe cont propriu o oportunitate pe piata financiara. Fostul redactor-sef adjunct al revistei Capital isi aminteste cum se fac interviurile in presa, dar pe post de intervievat.

Capital: Care sunt acum grijile fostului director general adjunct al Bancpost?

Doru Lionachescu: Sincer sa fiu, grijile inca n-au aparut. Am avut o vacanta prelungita, in care mi-am pus gandurile in ordine si am avut timp sa reflectez la proiectele noului an. Grijile mele cu bataie lunga sunt sa nu se intample ceva grav la nivel economic sau politic.

Capital: In ce fel de business intrati?

Doru Lionachescu: Impreuna cu doi buni prieteni fosti bancheri, foarte tineri, Andrei Diaconescu si Victor Capitanu (Alpha Bank si Bancpost), care au iesit din sistemul bancar in urma cu aproape un an, am constituit o companie, Capital Partners, pe care intentionam sa o pozitionam ca o casa de investitii full service. S-a mai incercat pana acum crearea de diverse firme de consultanta financiara, dar nimeni n-a reusit sa duca pana la capat conceptul de investment bank.

Capital: Ce inseamna acest concept?

Doru Lionachescu: In esenta, sunt doua activitati principale. In primul rand, servicii complete pentru achizitii si fuziuni: diagnostic, cercetare de piata, asistenta la vanzare/cumparare, inclusiv asigurarea finantarii, daca e cazul. O firma ca atare sau activele unei firme sunt ca o marfa, se vand si se cumpara la un pret corect. A doua directie de activitate a proiectului nostru este optimizarea capitalului companiilor, ceea ce se numeste corporate finance.

Sunt companii care au nevoie si pot sa se imprumute mai mult sau, dimpotriva, care trebuie sa-si reduca expunerile bancare, altele care au nevoie de infuzii de capital sub diverse forme. Noi identificam de ce gen de finantare are nevoie compania si ii propunem surse alternative. Mai mult, noi ii propunem finantatorul, care poate fi o banca, din Romania sau din strainatate, un fond de investitii ori bursa. Intentionam sa ne pozitionam in zona tranzactiilor intre 5 si 20-25 de milioane euro.

Capital: Cand anume v-ati dat seama de aceasta oportunitate?

Doru Lionachescu: Nu pot sa spun ca a fost un anumit moment. Cochetam cu ideea de a porni pe cont propriu in domeniul financiar de mai multa vreme. Dar, ca intotdeauna, niciodata nu era momentul potrivit: mai era ceva de terminat, o echipa de facut sau un proiect interesant de dus la capat. Una peste alta, s-a construit o conjunctura favorabila in a doua parte a anului trecut. A fost insa necesar sa parcurg niste etape, de comun acord cu conducerea bancii, ca sa nu las lucrurile neterminate la Bancpost.

Capital: Ce conteaza cel mai mult in businessul pe care-l incepeti?

Doru Lionachescu:Reputatia si capitalul relational. Este genul de activitati care lucreaza pe o baza de costuri foarte redusa. In rest, este, cum zic americanii, brain power, inteligenta: capacitatea de a sesiza nevoile clientului si de a inchide deal-uri.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?arhiva=1&a=22646&ss=all%7Call%7C1-1-2006%7C25-1-2006%7C0%7C1%7Clionachescu&p=2

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri