Sefa stirilor din TVR pregateste un nou format al programului informativ. Rodica Culcer se simte bine la TVR. Nu mai sta sub presiunea ratingului si nici a intereselor comerciale ale patronilor. In martie vom vedea o noua fata a Jurnalului TVR.
Capital: Intr-o ancheta Capital, realizata inainte de a ocupa postul de sef de stiri la TVR, ati acordat Jurnalului nota 6, cu indulgenta. Ce nota ii dati acum?

Rodica Culcer: La prezentare, i-as da intre 7 si 8, pentru ca mai avem de imbunatatit dinamismul si impachetarea. La redactarea stirilor, cred ca mergem intre 8 si 9. La selectia si abordarea subiectelor, cred ca ne putem da nota 9. Ar iesi o medie de 8.

Capital: In acelasi articol spuneati despre Jurnal: Ca realizare, nu are ritm, este prost scris si prezentat, cu texte plicticoase si lemnoase. In opinia noastra, in afara de o mai buna ierarhizare a stirilor, afirmatia ramane valabila.


Rodica Culcer: Aici va contrazic pana la un punct. Nu mai este lemnos. Jurnalul nu are ritm pentru ca nu-i permite formula actuala. Asa cum este acum, Jurnalul si-a epuizat potentialul. Mai mult de atat, cu formatul acesta cu prezentator care citeste prompterul, nu putem obtine ritm. In martie vom lansa un nou concept de jurnal. Am creat doua posturi de editori generali, care tocmai au fost ocupate prin concurs, pentru a fluidiza prezentarea si textele. Cei doi editori vor aprofunda subiectele, vor stabili documentat unghiul de abordare si vor viza scriitura stirilor. O sa mai dureze pana cand toti redactorii si reporterii vor invata sa scrie altfel.

Capital: Dumneavoastra verificati scriitura?

Rodica Culcer: Eu verific atunci cand pot. Am atatea sarcini administrative, incat nu pot intotdeauna sa verific. Cand pot sa intervin, lucrez cu redactorul respectiv pe scriitura, pentru ca eu cred ca jurnalismul este o meserie care se fura si pe care o inveti prin exemplu.

Capital: Iata o stire dintr-un recent Jurnal: Acasa, Gheorghe Flutur lasa deoparte costumul de ministru si imbraca hainele de gospodar. Iar inainte de sarbatori, munca este din belsug... Care a fost rostul acestei stiri?

Rodica Culcer: Stirea asta, nu ma sfiesc s-o spun, a fost o prostie. Ideea de la care s-a plecat a fost sa prezentam mai multe personalitati politice in perioada de sarbatori. In astfel de perioade, vrei sa faci subiecte mai putin rigide. Pana la urma, a fost o greseala, a fost o conceptie a modului mai vechi de a vedea lucrurile si recunosc ca a fost foarte prost inspirata.

Capital: Acest exemplu ne trimite cu gandul ca oamenii de la stiri au devenit servili cu actualii guvernanti.

Rodica Culcer: Nu este chiar asa! N-am cenzurat nici o afirmatie sau vreo stire referitoare la criticile Opozitiei aduse primului-ministru in legatura cu vanzarea actiunii cu zece mii de euro. Opozitia a putut sa critice presedintele, premierul si ministrii.

Capital: Inca o stire: Familia Tariceanu s-a mutat pentru cateva zile la munte. A fost intampinata de vice-premierul George Copos, care i-a aratat primului-ministru cea mai noua investitie in Poiana Brasov: telegondola care transporta in Postavarul 2.200 de persoane intr-o singura ora. BBC este interesat de vacanta la schi a lui Tony Blair?

Rodica Culcer: Nu, nu este si nu trebuie nici noi sa fim interesati de vacanta lui Tariceanu. E acelasi gen de stire fara miza care, din pacate, intr-o perioada de sarbatori, intra intr-un reflex al redactorilor care isi spun trebuie sa umplem un Jurnal! Scriitura apartine corespondentilor. N-am apucat inca sa schimbam stilul de scriitura.

Capital: Dar este si o publicitate mascata pentru telegondola.
Rodica Culcer: Ne-a scapat! E o mare greseala! Cum am spus, nu putem vedea toate materialele inainte. Organizarea productiei lasa, inca, de dorit.

Capital: Dana Razboiu, Monica Ghiurco, Celia Petricu sunt doar cititoare de prompter si nu jurnaliste. Acest lucru nu afecteaza credibilitatea si calitatea Jurnalului?

Rodica Culcer: Sigur, eu am spus si in proiectul meu managerial ca prezentatorul de jurnal trebuie sa fie un jurnalist cu experienta. Este evident ca nimeni nu le-a cerut pana acum sa faca acest gen de jurnal. Sunt unele momente in care se vede lipsa de experienta jurnalistica in interviurile facute cu oameni politici. Trebuie lucrat foarte mult la schimbarea stilului. Vom merge pe cei care vor putea sa faca Jurnalul astfel incat sa fie credibil, iar interviul din Jurnal sa fie percutant, indraznet si sa nu tradeze vreun disconfort din partea prezentatorului.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22712&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri