Fonduri Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) va derula peste 1,6 miliarde de euro incepand cu anul viitor. Banii se platesc mai intai de la bugetul de stat, fiind ulterior decontati de catre Comisia Europeana. Asta, daca totul este in regula. Daca nu, platile deja efectuate, care vor insuma 480 de milioane euro numai in 2007, nu vor fi rambursate. Pe de alta parte, ca sa poata gestiona acesti bani, APIA trebuie sa fie acreditata de catre oficialii de la Bruxelles. Acreditarea dureaza cel putin doua luni, ceea ce inseamna ca in toamna absolut toate detaliile legate de functionarea APIA trebuie sa fie puse la punct.

Este realizabil? Dupa cum stau lucrurile in prezent, e greu de crezut. Din 5.000 de angajati, cati trebuie sa numere Agentia in luna octombrie, acum sunt numai 1.000. Din peste 200 de locatii in tara, care trebuie sa functioneze tot pana in toamna, nu este nici una pusa pe picioare. De-abia se aleg cladirile pentru birouri. Urmeaza procedurile standard de licitatii pentru renovari si echipamente. Din 1,6 milioane de ferme care trebuie inscrise in Registrul Fermelor, numai jumatate sunt inregistrate pana in prezent. Deadline-ul pentru aceasta operatie este 31 martie. seful institutiei de un miliard de euro incearca sa ne convinga ca exista solutii pentru situatia limita in care se gaseste acum.

Capital: De ce nu sunt angajati deja cei 5.000 de oameni?

Nicolae Sterghiu: Am decis ca angajarile sa fie realizate in trei etape. Prima va fi pentru 1.500 de persoane.

Capital: In schimb, am aflat din teritoriu ca s-a primit ordin la Directiile Agricole ca, timp de doua luni, toti angajatii trebuie sa lucreze pentru Agentia de Plati.

N.S.: Nu toti, ci numai unul-doi, pentru subventiile de anul acesta de la bugetul de stat. Sunt detasati, conform legii, pentru 60 de zile, dupa care probabil vor ramane la Agentie.

Capital: Acestia vor fi inginerii. Dar ceilalti? Economisti, juristi?

N.S: (cauta prin hartii, aduna cu voce tare numarul posturilor. Repetam intrebarea. Cauta din nou). Din 20 care sunt la nivelul fiecarui judet, 15 cu diploma, cinci cu studii medii.

Capital: Dar nu trebuie sa fie cat de cat pregatiti la agricultura, la economie?

N.S.: Ei vor fi instruiti. E un domeniu nou, deruleaza fondurile europene. Chiar daca au o pregatire de specialitate, sa spunem agricola, tot le mai trebuie si alta pregatire. De aceea nu am restrans aria. Tot ce este cu studii superioare se poate prezenta.

Capital: Asadar nu e nevoie de specialisti?

N.S.: Pai, am avea nevoie, de exemplu, de specialisti in cadastru, dar nu putem restrictiona, pentru ca nu gasim. Vom incerca sa preluam de la cadastru... Dar fiindca acum este graba asta pentru a lucra pe proceduri si pentru a nu ne prinde 2007, ne trebuie obligatoriu cel putin 1.500 de oameni suplimentar in prima etapa. Acum e o presiune si nu avem timp de o selectie serioasa. La urmatoarele vom fi mai linistiti.

Capital: si daca acesti tineri nu vor fi interesati? Cu ce salarii ii ademeniti?

N.S.: Le oferim sansa. Toate salariile vor avea o crestere de 75%. Intervalul va fi de la cinci milioane, pentru un consilier debutant, pana la 14 milioane, la functii de conducere. Daca nu vor, sa mearga in Spania.

Capital: Abia acum se identifica acele cladiri, in teritoriu, unde isi va avea sediul Agentia in teritoriu. Nu este prea tarziu?

N.S.: Acum am obtinut, prin hotarare de guvern, transferul a 28 de cladiri de la Ministerul Agriculturii. La centrele locale, chiar acum merg la Guvern sa stabilesc detalii despre 170 de cladiri. Primele 28, in aproximativ o luna vor intra in posesia noastra.

Capital: Nici nu aveti cladirile. Vor urma licitatiile pentru renovari, pentru echipamente si pentru mobilier. Daca vor mai apare si nereguli, va mai incadrati in termen ?

N.S.: Speram sa nu apara. Am fost la cadastru, la Ministerul Administratiei si Internelor, am facut o presiune continua, sa nu existe probleme.

Capital: Trebuie incheiate inscrierile in Registrul Fermelor pana la 31 martie. Pana acum sunt doar jumatate inscrise. Ce se va intampla?

N.S.: Actiunea, care va fi incheiata pe 31 martie, va continua, de fapt. Cream si presiuni la nivel de judete. Dupa ce vor primi fotografiile cu terenuri, care sunt in curs de prelucrare, fermierii trebuie sa vina sa-si identifice parcela.

Capital: Daca vor apare declaratii contradictorii, cum se stabileste ale cui sunt parcelele?

N.S.: Se merge in control, la fiecare in parte, se verifica documentele. Delimitarea corecta a terenului e importanta si pentru 2007.

Capital: Anul acesta se vor face plati pe hectar, de la bugetul de stat, asa cum va fi din 2007. Care sunt conditiile pentru fermieri?

N.S.:. Ei trebuie sa aiba samanta certificata, sa prezinte certificate de origine. Daca nu au, nu primesc.

Capital: Este adevarat ca trebuie sa aiba toti taranii cont la banca?

N.S.: Aceasta e conditia de a primi banii de la Uniunea Europeana, pentru anul viitor. Sa aiba cont la o banca comerciala sau la CEC.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22862&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri