La cei 37 de ani ai sai, Iulian Dascalu este cel mai mare in-vestitor roman in centre comerciale tip mall. Pana acum a deschis doua, in Iasi si Timisoara, si pregateste inca unul la Cluj, dar spune ca nu se va opri aici. O investitie pe care vrea sa o faca in centrul Iasiului a starnit o adevarata furtuna in mediul de afaceri local, dar el este de parere ca oricine investeste contribuie la dezvoltarea orasului si la bunastarea locuitorilor.
Cum ati intrat in afaceri?

Am inceput in 1992, cu un lant de magazine, vreo zece magazine care comercializau incaltaminte si imbracaminte din piele. Am inceput in Iasi pentru ca eu sunt din Iasi, apoi am extins aceasta retea. Dupa aceea am trecut la businessul in domeniul centrelor comerciale.

Asta cand s-a intamplat?

Am facut acest pas in 1996, cand am deschis un centru comercial, Terra, la Timisoara. In 2000 am construit primul mall din estul Romaniei, Iulius Mall Iasi, care are o suprafata de 34.000 mp. Anul trecut am finalizat Iulius Mall din Timisoara, care este cel mai mare mall din vestul Romaniei.

Ce urmeaza?

Avem doua proiecte la care lucram. Unul este Iulius Mall Cluj, un proiect pentru clujeni si sprijinit foarte mult de catre clujeni, pe care il vom finaliza in 2007. E un proiect de 73.000 mp. Al doilea este proiectul Palas, care isi propune sa reabiliteze zona centrala a orasului Iasi. Proiectul contine un parc pe doua ha, patinoar, un teatru de vara, 2.500 de locuri de parcare subterane, care vor rezolva o mare problema a cetatenilor Iasiului, o zona de birouri, doua hoteluri, o zona cu blocuri de locuinte si o strada comerciala. Astea sunt proiecte la moda in lume.

Cum v-ati gandit sa construiti mall-uri? A fost ideea dumneavoastra sau v-ati inspirat din experienta occidentala?

Suntem membri ai Asociatiei Internationale a Centrelor Comerciale, cu sediul la New York, si tot know-how-ul l-am preluat de acolo si l-am adaptat la conditiile din Romania.

Credeti ca la inceputul anilor 90 un proiect tip mall ar fi prins in Romania?

Eu cred ca da.

Chiar in conditiile in care veniturile oamenilor erau mult mai mici decat acum?

Cred ca ar fi prins un astfel de proiect pentru ca un mall furnizeaza servicii de o anumita calitate si nu inseamna neaparat preturi mari. Pe langa asta, e o zona de divertisment in care lumea vine si se distreaza, merge la un film, sta la restaurant, participa la diverse evenimente culturale etc.

Cum percepeti concurenta de afara? In Bucuresti, de exemplu, nu exista niciun om de afaceri roman care sa fi investit in complexe comerciale tip mall.

In ultimul timp se simte o concurenta mai mare in acest tip de business. Cu cat piata este mai stabila, cu atat firmele straine vin sa investeasca in acest domeniu. Sigur, nu sunt proiecte simple. Sunt proiecte in care trebuie combinate atat structurile financiare care se fac cu bancile sau cu fondurile de investitii, cat si experienta pe care trebuie sa o aiba developerul si, dupa aceea, operatorul care administreaza afacerea.

Avere de 120 de milioane de euro

Se spune ca sunteti un om foarte bogat. O avere de 120 de milioane de euro si se vorbeste despre un salt de cinci ori in ultimul an. Cum ati reusit asta?

Va raspund simplu. Cand se fac aceste evaluari, se evalueaza afacerea, nu neaparat banii pe care ii ai in cont. In Romania, cred ca niciun om de afaceri nu are banii astia in cont. In cazul meu s-a facut o evaluare a celor doua mall-uri din Iasi si Timisoara. Sigur ca a fost un salt impresionant cand am finalizat, in 2005, Iulius Mall Timisoara.

Faptul ca piata imobiliara a inregistrat un boom in ultimii ani v-a avantajat in vreun fel?

Eu, in general, nu m-am axat pe tranzactii bazate pe cumparare si vanzare de terenuri sau imobile. M-am axat pe dezvoltarea retelei de mall-uri. Daca investesc intr-un teren, investesc doar daca pot sa fac un proiect. Nu investesc ca sa speculez diferente de pret.

In ce relatii sunteti cu politica?

Eu sunt cunoscut ca un om care nu face politica. Nu m-am implicat in politica fiinca pentru asta iti trebuie timp. Eu imi dedic timpul businessului pe care il fac, iar acum, avand afaceri in zone diferite din tara, este clar ca nu mai am timp pentru altceva. Alerg tot timpul dintr-o zona intr-alta, prin tara.

Dar vi s-a propus sa deveniti membru al vreunui partid?

Probabil ca nu mi s-a propus pentru ca toata lumea stie ca sunt un om foarte ocupat si poate ca e mai bine asa.

Pana unde vreti sa mergeti cu dezvoltarea retelei de mall-uri? Vom avea un mall si la Botosani?

La Botosani? E posibil sa avem un mall la Botosani daca Romania va intra in Uniunea Europeana si veniturile romanilor vor creste. Atunci o astfel de investitie va fi justificata.

Trebuie sa consumam

In ultimul timp se vorbeste despre restrangerea consumului populatiei. FMI a recomandat acest lucru la ultima vizita in Romania. Or, afacerea dumneavoastra se bazeaza tocmai pe cresterea consumului. Cum va afecteaza acest lucru?

Cred ca este vorba de acele credite care se dau pentru achizitionarea bunurilor de larg consum. Dar noi avem o piata foarte mare si trebuie sa consumam. Consumul sustine si productia, si comertul, care sunt legate intre ele.

Ce ne puteti spune despre familie? Sunteti casatorit?

Nu, deoacamdata nu sunt casatorit, dar bineinteles ca vine o vreme cand trebuie sa faci si acest pas, iar eu zic ca sunt pe drumul cel bun.

Asta este un fel de anunt de casatorie?

Nu, nu este un anunt oficial pentru ca, daca ar fi, ar trebui sa va comunic si o data certa. Orice invitatie de nunta contine si data nuntii.

Fotbal si pasiuni

Si acum sa trecem la fotbal. Suporterii echipei Poli Iasi s-au suparat cand ati anuntat ca veti sprijini financiar divizionara B Universitatea Cluj, dupa ce ati incheiat contractul de asociere pentru mall-ul din Cluj.

Nu cred ca suporterii din Iasi sunt suparati. Ei stiu ca tot timpul am ajutat echipa din Iasi, in primul rand pentru ca sunt iesean. Trebuie sa spun ca politica firmei este sa sprijine atat cultura, cat si sportul. In aceasta ordine. In cazul Iasiului, sprijin echipa locala, iar suporterii si conducerea echipei stiu ca fac acest lucru. As dori sa pot sa-i ajut mai mult. Daca afacerile mele se vor dezvolta in Iasi, sigur ca sprijinul va fi proportional mai mare pentru ca bugetele mele pentru astfel de activitati vor fi mai mari.

Ati trecut cultura pe primul loc. Ce gen de activitati culturale sprijiniti?

In acest domeniu ne implicam foarte mult. Lucram foarte bine cu cei de la Teatrul National din Iasi. Avem trupe de actori care tin evenimente in mall pe toata perioada anului, pe cheltuiala noastra. Apoi sprijinim invatamantul preuniversitar, in sensul ca acordam burse copiilor defavorizati cu rezultate foarte bune la invatatura. Sprijinim o serie de actiuni ale Inspectoratului Scolar Judetean, cum ar fi concursurile pentru copii, pe diferite teme. Pe langa asta, sper sa colaboram bine cu Ministerul Culturii in cazul proiectului Palas, in sensul ca sper sa putem ajuta la consolidarea Palatului Culturii si punerea in valoare a vestigiilor care ar putea fi acolo, pentru ca este vorba de o zona istorica. Intentia noastra este sa punem in valoare acele vestigii pentru a creste traficul de turisti in zona, lucru ce ar fi benefic pentru toti iesenii.

Revenind la proiectul Palas, ati primit numeroase contre si critici din partea unor oameni de afaceri din Iasi. Cum comentati?

Mi se pare ca este un lucru normal. Proiectul Palas este pe un teren de 12 hectare, care a stat zeci de ani in paragina, asa cum toti iesenii stiu. Au fost cateva incercari, cum ar fi proiect de construire a unui Aqualand, care nu au fost duse la bun sfarsit, nu stiu din ce motiv. Eu am venit cu o propunere catre Consiliul Local Iasi privind reabilitarea acestei zone, prin proiectul Palas de care vorbim. Sigur ca o serie de investitori din domeniul imobiliar isi simt businessul amenintat.

De ce?

Ar fi fost un business bun pentru ei si, probabil, toti isi doresc acest teren. Intrebarea mea este de ce nu si l-au dorit pana acum. Noi suntem la distanta de un an de cand proiectul a fost aprobat in Consiliul Local, a avut loc concursul de arhitectura. In acest moment se lucreaza la Planul Urbanistic de Dezvoltare. Eu ma intreb de ce nu si-au dorit de la inceput sa investeasca in acest proiect, care a fost facut public, deci toata lumea l-a cunoscut. Este bine sa avem astfel de initiative ale oamenilor de afaceri. In acest context, mai am o intrebare: sunt si alte zone ale Iasiului, tot centrale, care stau in paragina.

De ce acesti oameni de afaceri nu incearca sa dezvolte acele zone? Pentru ca investitiile intr-un oras, indiferent ale cui sunt, ajuta la dezvoltarea orasului. Primaria si Consiliul Local au datoria sa promoveze astfel de proiecte pentru a atrage venituri cat mai mari la bugetul local, astfel incat sa degreveze cetatenii de o serie de impozite locale. Sunt multe state occidentale unde autoritatile locale pun la dispozitie terenuri, gratuit, numai ca investitorii sa vina si sa dezvolte acele zone.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri