Radu Georgescu crede ca Gecad va fi asociat cu RAV doar pana la lansarea altei tehnologii internationale
In urma cu un an si jumatate, Gecad era pe prima pagina a tuturor ziarelor in urma preluarii Microsoft a tehnologiei Reliable Antivirus (RAV). De atunci, a intrat intr-un con de umbra si ne-am intrebat ce mai "coace" Radu Georgescu, presedintele Gecad.

Capital: Ce s-a intamplat cu Gecad? De la producator la distribuitor de software?
Radu Georgescu: Gecad nu este un producator care s-a transformat intr-un distribuitor. Gecad a avut doua divizii, una de productie si alta de distributie. Prima a fost vanduta si cea de a doua si-a continuat drumul. In timp s-au format si alte companii in cadrul grupului Gecad, care se ocupa de productia software. Pentru mine nu s-a pus niciodata problema renuntarii la productia de software.

Capital: Care a fost cel mai important proiect de la vanzarea RAV?
R.G.: ePayment este cel mai important, fiind prima tehnolgie dezvoltata de Gecad, iar in clipa de fata este cel mai avansat proiect. A fost lansat acum sase luni de zile pe piata romaneasca si in martie trebuie sa extindem afacerea international.

Capital: Unde este tehnologia revolutionara promisa de Gecad?
R.G.: Trebuie sa facem diferenta intre o tehnologie revolutionara si una spectaculoasa. Ganditi-va ca RAV a fost dezvoltat incepand din 1994 si a devenit revolutionar sau cunoscut in clipa in care Microsoft a decis sa-l achizitioneze. Dupa parearea mea, ePayment este cel putin la fel de important ca RAV.

Capital: Ce s-a intamplat cu StartIT si cu cei trei finalisti?
R.G.: Este in pauza deocamdata. O sa-l relansam cat se poate de repede in alta formula. Din punctul meu de vedere, a fost intr-un fel o dezamagire. Ma asteptam la mai multe proiecte si, in plus, s-a spus despre noi ca vrem sa le furam ideile. Am vrut doar sa-i ajutam. Am fost cu toti trei la potentiali investitori si i-am ajutat sa-si conceapa un plan de business.

Capital: Nu bate la ochi faptul ca ajutati pe cineva fara nici un fel de pretentii?
R.G.: O sponsorizare bate la ochi? Unul dintre lucrurile care ne-au incetinit din expansiunea internationala a fost faptul ca venim din Romania. Eu am ca obiectiv sa ajut cat mai multa lume sa iasa international. Cu cat exista mai multe brand-uri internationale provenite din Romania, imi va fi mai bine atat mie, cat si fiecarei companii care dezvolta software. De fapt, ce am facut? Am ajutat niste oameni sa-si puna niste ganduri in ordine, i-am ajutat sa faca niste planuri si sa gestioneze o afacere. Nu e nici mult, nici putin.

Capital: Totusi, au fost niste bani investiti.
R.G.: Este o activitate de mecenat, acesta este cuvantul. Trebuie sa ne invatam cu ideea de mecenat. Pana acum, toata lumea care a facut bani a dat in stanga si in dreapta la oamenii saraci. Hai sa incercam sa dam bani, dar sa-i investim. Sa dam bani unor oameni care sa-i dezovlte.

Capital: In ce ati investit banii proveniti din vanzarea RAV si in ce proportie?
R.G.: Marea majoritate sunt reinvestiti. Acum mi-ar fi complicat sa fac o detaliere in ce anume, dar printre altele am cumparat actiuni la diferite companii. Cat despre grupul Gecad, a ajuns sa fie format din cinci companii si este posibil sa mai apara inca una. In clipa de fata investim in fiecare luna 100 de mii de euro in cercetare si dezvoltare.

Capital: Ce parere aveti despre faptul ca tehnologia RAV nu a fost inca folosita de catre Microsoft pentru a lansa un antivirus propriu?
R.G.: Am dezvoltat RAV, l-am vandut si el isi vede mai departe de drum. De data asta, fara noi. Ce s-a intamplat cu RAV este de domeniul trecutului.

Capital: Gecad este in continuare asociat cu RAV. Este un lucru bun pentru companie?
R.G.: Nu este un lucru nici bun, nici rau. Nu poti sa fii pe varful valului tot timpul. Despre vanzarea catre Microsoft, care a fost foarte spectaculoasa, toata lumea a scris desprea ea. A urmat un an si jumatate in care Gecad nu a fost vizibil si in mod firesc lumea continua sa faca aceasta asociere. In clipa in care vom avea tehnologie recunoscuta pe plan international Gecad va fi legat de altceva.

Despre Gecad

In 1992 a fost infintata si in 1994 a fost lansata oficial prima versiune a Reliable Antivirus (RAV). Numele va face celebra compania, RAV fiind achizitionat de Microsft.
A fost de-a lungul timpului distribuitor al unor nume celebre in materie de securitate IT.
Cifra de afaceri in 2004: 3,5-4 milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri