Omul de afaceri explica viziunea sa privind parteneriatele strategice
Ion Tiriac vinde din nou banca. O companie din Israel negociaza pentru preluarea unui pachet de actiuni la Tiriac Auto. Tiriac se pregateste sa reintre in industria media. Ce are Ion Tiriac de gand cu afacerile sale din Romania?

Capital: Vreti sa va mutati in Tanzania. Vorbiti serios?

Ion Tiriac: M-as duce acolo imediat, manie dimineata. As putea alege Congo, unde s-a dat din nou drumul la vanatoare, dupa 27 de ani. Are 22 de milioane de hectare de teren de vanatoare. Ce inseamna sa ma retrag? Stau doua-trei luni in Tanzania, o luna la Monte Carlo, o luna la Miami...

Capital: Inseamna ca va vindeti afacerile de aici?

Ion Tiriac: Nu neaparat. Cred ca Romania este inca foarte potrivita pentru investitii. Vanzarea afacerilor mele nu este un subiect.

Capital: Potrivit unei publicatii israeliene, exista negocieri pentru cumpararea unui pachet de actiuni la Tiriac Auto.

Ion Tiriac: Exista interes constant din partea mai multor companii israeliene pentru acest segment de piata din Romania. Nu ne-a suras niciodata ideea de a vinde. Crestem cu 15-20% pe an, suntem conservatori. Acum este mai usor decat in urma cu un an sau doi. Anul acesta vom avea o cifra de afaceri de 400 de milioane de euro pentru automobile.

Capital: Consolidarea tuturor marcilor auto sub o singura umbrela nu s-a facut in vederea unei aliante cu un partener strategic?

Ion Tiriac: Legea europeana prevede liberalizarea pietei auto de la 1 ianuarie 2006. Dorim sa ne consolidam prezenta in teritoriul pe care il avem, astfel incat, cand vine domnul Schimdt (denumire generica pentru investitorii germani n.n.), trebuie sa se gandeasca de doua ori daca mai investeste cinci milioane de euro intr-un dealer pentru a ma concura pe mine, care sunt in piata de atatia ani. Daca distributia este bine pusa la punct, vei pastra piata si doar importatorul va fi altul. Romania este un spatiu pentru un milion de masini in urmatorii zece ani. Cine va profita de aceasta oportunitate? Marjele la leasing sunt mai mari, afacerea este mai sigura.

Capital: Sa inteleg ca va ganditi la un partener strategic pentru Tiriac Leasing?

Ion Tiriac: Am o gramada de propuneri, pentru pachete de actiuni de 10%, pana la 15%. Dar nu vreau acum un partener. In trei ani, voi fi de zece ori mai mare.

Capital: Banca Tiriac a iesit, dupa ultimele estimari, din topul primelor zece banci dupa active. A fost depasita de Banca Transilvania si de HVB, care au crescut mult mai repede. Nu credeti ca este momentul sa atrageti un partener care sa poata finanta cresterea?

Ion Tiriac: In 2004, ne-am retras din creditele de consum. Ne-am concentrat asupra finantarii companiilor private mici si mijlocii. Am acordat destule finantari pentru consum, stam bine cu toti indicatorii, dar am zis ca este mai bine sa ne consolidam pe acest segment, cu o crestere mai putin fortata. Nu vom face decat 11 filiale noi in 2005 si asteptam un profit cu 5%-10% mai mare, nu mai mult. Banca Transilvania este un pic diferita, a avut alta strategie: a luat parteneri din stanga si din dreapta. Diferenta intre noi si HVB Romania este ca ei pot suna in Austria daca au client mare si pot cere finantare in conditii foarte bune de dobanda. Eu nu pot sa fac acest lucru. Din acest punct de vedere, lipsa unui partener strategic este un handicap. Trebuie sa ma descurc singur si s-ar putea sa sacrific profitul. Cred ca pot dezvolta banca inca un an, doi, trei, fara sa fiu extrem de agresiv. Sunt insa dispus sa ascult orice oferta de la un partener calificat. Am discutii in permanenta.

Capital: Piraeus Bank si HVB nu erau destul de calificati?

Ion Tiriac: Ba da, dar banca a fost subevaluata. Dumneavoastra cu cat ati vinde o banca cu fonduri proprii de 100 de milioane de euro?

Capital: Ati declarat ca sunteti in tratative cu un gigant media strain pentru o investitie in media, in televiziune. La cine va refereati?

Ion Tiriac: La RTL. Dar nu exista inca nici un fel de intelegere. Am discutat si cu Bertellsman, trust prezent peste tot in Europa, si in presa scrisa, si in audiovizual. Dar trebuie sa creasca volumul investitiilor in publicitate, iar vestea buna este ca acest lucru incepe sa se intample.


Ion Tiriac despre:


Romania: In 15 ani nu am vazut atata interes pentru Romania. Vom pierde mult cand Ucraina se va stabiliza.

BCR: Nu stiu cand se va privatiza, dar nu as vinde-o. Nu exista tara in Europa sa nu aiba o banca a statului.

FMI: I-as da afara. Nu pot sa fiu sluga doar ca sa-mi dea o nota de buna purtare.

Restructurare si concedieri: Aici sunt comunist. Oamenilor trebuie sa li se dea ceva de lucru.

George Copos: Am pentru el un respect deosebit, pentru ca munceste enorm.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri