Cum este sa conduci o banca de nisa in Romania? Care sunt principalele caracteristici ale unui segment mai greu de inteles prin noutatea lui: sistemul de economisire si creditare pentru locuinte. Ionut Costea conduce din 2004 prima banca romaneasca specializata in instrumente de economisire si creditare pentru constructia sau cumpararea de locuinte - Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
Wall-Street: Cum ati intrat in lumea financiara si care au fost principalele realizari ale dvs.?

Cariera mea a inceput la Ministerul Finantelor in 1992 cand m-am angajat in functia cea mai de jos din minister, aceea de referent. Acolo am evoluat pas cu pas fara sa am anumite functii, iar in decembrie 1996 am fost numit secretar de stat in cadrul ministerului. Mi-am petrecut doi ani in aceasta pozitie, apoi am primit functia de secretar general adjunct in urma reorganizarii institutiei, in fapt fiind vorba de aceleasi atributii.

In aceasta perioada m-am ocupat de sectorul relatiilor internationale, mai precis a relatiilor de colaborare economica si financiara cu organisme internationale precum FMI sau Banca Mondiala. Totodata, am avut in subordine trezoreria statului, avand responsabilitati foarte mari. Cred ca cea mai mare reusita profesionala din acea perioada a fost prima emisiune de obligatiuni din istoria Romaniei (in marci germane la vremea respectiva) pe care am coordonat-o atunci cand am fost director general adjunct la Ministerul Finantelor.

Wall-Street: Care a fost primul pas concret in banking?

In anul 2000, dupa alegeri , am fost trimis la BERD. Pot afirma ca acest moment a coincis cu intrarea mea propriu-zisa in banking. Inainte de acest pas, am mai facut parte in procesele de restructurare ale Bancii Agricole si Bancorex in calitate de repreentant al Ministerului de Finante. Astfel am ajuns la Londra unde am stat 3 ani in cadrul conducerii administrative a BERD ca reprezentant al cinci tari printre care si Romania. A fost o experienta foarte interesanta, atunci BERD-ul investea aproximativ 3 miliarde de dolari pe an in tarile din regiune. Cand eram la BERD, am fost sunat de cei de la Raiffeisen care m-au intrebat daca vreau sa fac parte din conducerea unei banci care urma sa se infiinteze in scurt timp, iar eu am acceptat imediat.

Wall-Street: Care au fost provocarile acestei mutari in cariera dvs.?

Principala provocare a constat in faptul ca am inceput constructia unei banci de la zero care urma sa activeze intr-un segment de piata nou: cel al institutiilor de credit ipotecar. In aceasta perioada, ne-am concentrat sa explicam chiar si reprezentantilor BNR si altor oficiali cum functioneaza sistemul de economisire-creditare. Pe scurt, sistemul de economisire-creditare care genereaza rezultate remarcabile in Occident functioneaza astfel: este obligatorie o perioada minima de economisire, dupa care banca acorda un credit cu dobanda fixa, mai mica decat dobanzile din sistemul bancar ( 6%, in cazul RBL), in timp ce pe durata economisirii, statul plateste o prima de 15% din depunerile anuale, dar care nu poate depasi un salariu mediu brut pe economie.

Wall-Street: Care este modelul acestui sistem?

Modelul este german si a fost imediat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial cu scopul de a stimula sectorul constructiilor de locuinte. Lumea economisea, ca apoi sa ia un credit pentru a-si construi o casa. Acest sistem a avut succes, fiind adoptat ulterior si in Austria, Cehia si Slovacia.

Wall-Street: Care este potentialul pietei pe care activati?

Cand au intrat pe piata, actionarii bancii Raiffeisen Banca pentru Locuinte au facut un studiu foarte documentat despre cum ar primi piata acest produs. Concluziile studiului au fost ca nevoia de case este si cererea pentru economisire erau foarte mari.

Tendinta este ascendenta in acest moment in ceea ce priveste cresterea creditelor locative, insa sub nivelul tarilor din jur. In acelasi timp, experienta acelorasi tari arata, totusi, si faptul ca ajutorul dat de stat (prima de 15% din depuneri), principalul stimulent al pietei, este doar un instrument temporar de incurajare.

Wall-Street: Cum comentati posibilitatea intrarii altor jucatori pe piata de economisire-creditare?

Am semnale ca exista banci interesate de sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ. Apreciez ca este loc pentru mai multe banci pe piata. Aparitia competitiei ne va stimula sa ne imbunatatim activitatea, dar va ajuta, prin reclama pe care noii intrati o vor face, si la o mai buna cunoastere a sistemului de catre populatie. Impactul va fi pozitiv si astept cu interes si alte banci pe nisa noastra

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri