Am zis-o si o sa o zic mereu: antreprenoriatul fara management este ca dusul imbracat, te uzi, dar nu prea te speli. Acuma sa nu credeti ca m-a lovit aceasta intelegere de cand eram mic si ma uitam la filme cu karate la televizor alb-nergu. Pentru ca nu-i cazul. Chiar deloc. Au trecut niste ani, in care, ca antreprenor, am aplicat tehnica strabuna a lui ”merge si asa”, dupa care, ajuns la un punct al activitatii mele, sa imi dau seama ca la multe capitole din ceea ce fac imi cam da cu virgula. Abia atunci am luat in serios ceea ce indeobste se numeste management.

Am ocazia sa ma cunosc multi tineri antreprenori. Asa isi spun ei. Antreprenori. Si chiar sunt. Dar nu pana la capat. Caci, cu voia dumneavoastra, a construi un business pornind de la o idee antreprenoriala presupune mult mai mult decat dorinta de a fi antreprenor. Aceasta dorinta este o conditie necesara, dar nu suficienta. Dovada stau multe idei antreprenoriale cu mare potential, esuate printre siruri de exceluri, daca intelegeti ce vreau sa zic...

Da, stiu, ideea de management poate parea pentru un tanar antreprenor ca ceva ce nu il priveste, ceva ce izbeste decisiv zona lui de confort. Despre ideea in sine zic, pe mecanismul ”pai la ce business mic vreau eu sa fac, nu imi trebuie nu stiu ce management”. O greseala fundamentala, dragilor, o greseala fundamentala. Pe care, fireste, am facut-o si eu, altfel nu mi-as permite sa va spun asa ceva.

Managementul, in esenta, nu se uita la marimea businessului. Un business este un business, iar un business are nevoie de management. Punct. Atat de simplu este. Orice discutie despre ”lasa, acum merge si asa, vad eu mai incolo” este un prim pas spre a o da de gard cu o promitatoare initiativa antreprenoriala. Ca la un moment dat o activitate de management ia o amploare considerabila, asta este alt subiect, care trece dincolo de antreprenoriatul initial, la care ma refer eu.

Sa retinem, deci, ca managementul nu se uita la cifra de afaceri ca marime, ci ca un indicator, cu care trebuie sa lucreze. Zic asta in special pentru cei care imi tot spun ca au un business de vreo 3.000 de E si ca de ce sa se complice cu a mai invata niste lucruri pe cale manageriala? Doar ca, vedeti voi, unii dintre cei cu un business initial de 3.000 de E, care au inteles ce le ziceam despre managament, acum au reusit sa creasca la modul considerabil (unii chiar uluitor) acel indicator de baza, adica cifra de afaceri. Ei recunosc transant: daca nu se apucat de manageriat ideea antreprenoriala, nu ar fi reusit neam sa creasca.

Bun, bun, dar ce inseamna managementul asta? De ce se sperie tinerii antreprenori de notiunea asta? In esenta, nu este nimic de speriat. Ba chiar, daca reusesti sa treci peste spaima initiala ca nu este de tine, iti dai seama nu doar ca poti sa prestezi si tu fara probleme pe tarlaua managementului, ba chiar sa iti si placa. Si, daca toate cele cuvenite sunt bifate, sa vezi ca managementul ala de care te-ai speriat initial te ajuta mult mai mult decat credeai. Culmea, nu doar ca business, dar si ca om!

Spus asa, simplu, dupa mintea mea de om patit, managementul este activitatea de control cu capul al unui business antreprenorial, nascut din inima si gestionat cu sufletul. Unii dintre voi stiti ca, uneori, inima antreprenoriala va zice sa o luati stanga, iar capul managerial zice stop sau chiar va indruma spre dreapta. Altii stiti ca niste dorinte antreprenoriale venite din suflet sunt luate la misto de capul antreprenorial si trase pe linie moarta.

Ajunsi in acest punct al discutiei noastre, trebuie sa fac o precizare: in cazul meu, combinatia dintre cele trei - inima, suflet si cap - a fost ceea ce mi-a adus succesul antreprenorial, atata cat este. Am avut clipe in care capul imi zicea ceva, dar sufletul imi zicea altceva si am decis sa ascult sufletul si abia apoi sa pun capul sa se descurce cu aceste decizii. Doar ca au fost putine, mult mai putine decat ar putea parea la prima vedere...

Bref, dragi tineri antreprenori, dati si voi un Google dupa ”ce inseamna management”. Sau dupa ”cum pot sa imi administrez mai bine businessul”. Ati inteles ideea, trag nadejde. Si sa o faceti repede. Pentru ca, altfel, cu fiecare zi care trece fara sa deveniti managerii antreprenorilor care sunteti, cresc sansele ca minunata voastra idee antreprenoriala sa se indrepte in acea lume urata si uitata unde se duc multe idei faine si a carui imn incepe cu ”Cum ar fi fost daca...”.

Nota: As vrea sa intelegeti aceste randuri ca pe un exemplu de experienta personala. Nu ca sfaturi (cine sunt eu sa va dau sfaturi?), nu ca recomandari (sau, ma rog, daca vi se par utile...), ci ca niste concluzii la care am ajuns, cu vanataile de rigoare dupa ce am dat cu capul de pragul antreprenoriatului de mai multe ori. De care, daca va lasa feng shuiul, puteti beneficia. Caci eu cu mare drag am scris aceste randuri :)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri