Pozitia de director financiar, vazuta, adesea, drept a doua ca importanta dupa cea de CEO, este in continua transformare si ocupantii acestei functii trebuie sa isi insuseasca constant noi cunostinte. Iata de ce astazi succesul unui sef de departament financiar nu mai este adus de abilitatea de a reduce costurile, asa cum se intampla pana nu demult.

"Inainte, erai un director financiar bun daca stiai sa faci reduceri de costuri, astazi, ca CFO, esti bun daca ai viziune, daca poti sa ai gandire strategica si daca poti sa intelegi ca toate ariile businessului sunt interconectate", a declarat Mihaela Humelnicu, partener in cadrul companiei de consultanta Ross Consultants.

Astazi, directorul financiar este opusul contabilului sef

Mihaela Humelnicu

Mihaela Humelnicu are o experienta de 17 ani in pozitii de director financiar si administrativ. Ea a activat pe aceste functii in cadrul companiilor BUNGE, Biofarm, Avon Romania si Praktiker Romania. De asemenea, timp de cativa ani, a ocupat o pozitie regionala in cadrul companiei de produse cosmetice, respectiv cea de director financiar pentru Europa Centrala si de Sud-Est.

Potrivit acesteia, un director financiar bun este cel care reuseste sa devina cel mai apropiat sfatuitor al CEO-ului companiei si sa fie implicat in tot ceea ce inseamna setarea strategiei organizatiei.

"In momentul in care intri intr-o echipa de management, chimia dintre membrii echipei si alinierea pe aceleasi obiective sunt importante pentru a duce compania spre performata. (...) Aici, nu tine doar de compententele sau deschiderea un CEO de a accepta rolul financiar intr-o organizatie, tine de capacitatea directorului financiar de a influenta si de a se dovedi un partener credibil pentru CEO-ul sau", a aratat Mihaela Humelnicu.

Tot ea mai spune ca intre cele mai importante sarcini al directorului financiar se numara facilitarea procesului de luare a deciziilor, pe baza datelor de care acesta dispune.

Altfel, risti sa irosesti resursele si nu poti sa faci un portofoliu managementului, ceea ce atrage dupa sine pierderea de pozitii in piata

Mihaela Humelnicu

De asemenea, seful departamentului financiar trebuie sa fie un bun comunicator si in relatia cu membrii externi, care "sa spuna povestea si cifrele companiei intr-un mod concis, care sa arate o perspectiva de continuitate si de imbunatatire continua".

Ce arata studiile de profil

Directorii financiari se confrunta cu o schimbare a rolului lor in cadrul organizatiei, atat din punct de vedere al atributiilor detinute cat si al perceptiei avute de catre directorii generali (CEO) si consiliile de administratie. Astfel, pe langa aptitudinile traditionale de management financiar, acestia trebuie sa aiba in egala masura si abilitatea de a planifica strategic pe termen lung, se arata intr-un studiu EY pe baza raspunsurilor a 770 de directori financiari.

Conform studiului, rolul directorului financiar in cadrul unei organizatii este mult mai amplu in prezent, fiind din ce in ce mai dificila realizarea unei fise a postului corecte si cuprinzatoare. De altfel, 64% dintre directorii financiari sunt de parere ca rolul lor presupune o arie mult mai larga decat aspectele si operatiunile financiare.

Astfel, asteptarile in ceea ce ii priveste pe directorii financiari sunt din ce in ce mai crescute. Acestia au devenit multidisciplinari, nevoiti sa isi dedice timpul nu doar analizelor financiare, ci si dezvoltarii liniilor strategice ale companiei, fiind in egala masura prezenti in prima linie de comunicare cu partile direct interesate.

Profilul directorului financiar de succes difera, in functie de varsta si de domeniul de activitate. Dintre cei tineri (sub 39 de ani), doar 23% detin o specializare in contabilitate (spre deosebire de 46%, din generatia 40-49 de ani). Majoritatea directorilor financiari tineri considera ca pozitia lor e importanta in managementul riscului si in etica luarii deciziilor. In plus, ei simt ca au nevoie sa-si dezvolte abilitatile de conducere si de a forma echipe.

Foto: farland80, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri