Ca natiune, nu intelegem adevarata valoare a banilor, beneficiul imprumuturilor temperate si planificarea pe termen lung de crestere a averii personale.

In timp ce incercam sa abordez subiectul impactului economiei gri in articolul anterior unor oameni educati economic, am sesizat ca subiectul despre care planificam sa scriu este unul extrem de relevant.

Romania inca este considerata a fi o economie emergenta, iar odata cu acest statut vin si oportunitati grozave de investitii pentru companiile din zona de FMCG, dar si alti retaileri din industria bunurilor de consum. Dar ceea ce observam ca lipseste din aceasta piata puternic influentata de nivelul de consum este educatia populatiei in vederea economisirii si crearii de avere pe termen lung pentru o populatie imbatranita.

Noi, ca natiune, nu promovam ideea de economisire, de a investi ori a face imprumuturi accesibile care cresc in valoare. In schimb, vedem din ce in ce mai des credite pentru bunuri de consum, pentru vacante sau pentru obiecte din gospodarie. Dar cum ramane cu cresterea averii personale pe termen lung?

Cursuri despre prosperitate, in scoli

Tineretul dintr-o tara este cel care decide viitorul acesteia. Stiu ca suna a cliseu, dar este adevarat. Din pacate, noi nu suntem educati in ideea de a prospera si nu exista o cultura astfel incat masele sa inteleaga beneficiile economisirii si a realizarii de investitii de la varste fragede. Sistemul educational roman trebuie sa inceapa acum sa faca schimbari in acest sens, pentru a pregati viitoarele generatii si pentru a mentine, astfel, cresterea economica a tarii pe termen lung.

Prima lectie care ar trebui predata tinerilor este valoarea timpului, pentru ca acesta este cel mai de pret bun al nostru. "Timpul inseamna bani” – toata lumea cunoaste aceasta expresie, insa putini sunt cei care apreciaza cu adevarat insemnatatea sa. Din momentul in care incepem sa intelegem valoarea timpului, lucrurile se misca mai repede si mai eficient. Sa va dau un exemplu: cei mai multi dintre voi, cei care cititi acest articol, ati imprumutat bani de la o institutie financiara, intr-un anume moment din cariera voastra, fie din postura de patron, ori de angajat. Care este valoarea acelor bani? Din punct de vedere istoric, in Romania, oamenii obisnuiti nu au avut acces atat de usor la linii de creditare pana in 2005, cand sistemul creditelor ipotecare a inceput sa se adreseze maselor. Tara noastra a avut doar trei ani in care inflatia pe salarii si proprietate a fost masiva, pana in 2008 cand am fost loviti de marea criza financiara. Rezultatul: timp insuficient pentru a intelege intr-un mod realist tiparul cresterii economice si un sector bancar aflat in criza, incapabil sa mai acorde imprumuturi.

Sistemul romanesc de pensii

Exista o serie de fundamente de baza pentru siguranta pe termen lung a averii. Romania nu este Marea Britanie, Suedia sau Austrialia, unde pensia este suficienta pentru a beneficia de bunastare sociala peste medie, care sa iti permita necesarul de hrana si acces la ingrijiri medicale avansate. Chiar si in aceste tari, oamenii au de suferit in momentul pensionarii daca nu au avut o planificare adecvata a sistemului de pensie si economii.

O altfel de abordare

Introducerea programului "Prima Casa" a ajutat un pic, dar nu a stimulat cresterea sectorului de locuinte nou construite. Totusi, a reprezentat un impuls acordat bancilor pentru a oferi din nou imprumuturi populatiei.

Crearea de avere este o formula de baza pe care eu o consider esentiala de a se preda de la o varsta frageda. Lasati-ma sa va dau un alt exemplu:

Pentru o familie care cumpara astazi o casa, istoria din ultimii 30 de ani din aproape toate tarile ne-a demonstrat ca, anual, aceasta familie va beneficia de o crestere de 10% a capitalului proprietatii rezidentiale, de-a lungul unui ciclu obisnuit de 7 ani.

Rezultatul este urmatorul:

Achizitionezi astazi primul tau apartament cu 50.000 de euro, avand un avans de 20%, in valoare de 10.000 de euro. De-a lungul a 5 ani, apartamentul respectiv va valora aproape 80.000 de euro, bazandu-ne pe un ciclu de apreciere obisnuit. Cu acel capital de 30.000 de euro creat, faci un imprumut si cumperi o alta proprietate de 80.000 de euro, pe care o imprumuti pentru a acoperi creditul ipotecar. Astfel, in 5-7 ani, ai reusit sa creezi un capital propriu de aproape 90.000 de euro, intre cele doua proprietati.

Asadar, cu cei 10.000 de euro, in 10 ani ai dobandit un capital propriu net de 90.000 de euro, dupa ce ai facut toate rambursarile ipotecare. Compara acest calcul cu actul de a cumpara o masina in valoare de 50.000 de euro, a carei valoare se va deprecia in 10 ani si va ajunge la 5.000 de euro!

Aceste formule simple ar trebui predate in scoli, nu doar pentru a crea stabilitate pentru viitoarele generatii, ci si pentru a lua povara de pe umerii Guvernului – care se traduce prin taxe care pot fi scazute sau care pot fi investite in spitale, scoli sau infrastructura.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri