Cererea de personal calificat si chiar si de muncitori necalificati este din ce in ce mai mare pe piata locala, iar companiile au o singura sansa sa atraga si sa retina muncitorii, aceea de a creste salariile. Daca nu isi calibreaza ofertele, companiile risca sa piarda oamenii buni, mai ales in contextul presiunii ofertelor de la angajatorii straini, sustine Cristina Pasat, director general in cadrul companiei Professional.

"Problema principala a pietei este ca foarte multi dintre angajatori nu inteleg ca exista tendinta de crestere a salariilor in piata si nu isi calibreaza ofertele. Si la nivelul muncitorilor, in continuare, un numar mare de firme au oferte mici, nu isi gasesc oameni, nu isi cresc ofertele si raman in zona aceea. Sau chiar daca isi gasesc oameni au o fluctuatie foarte mare, pentru ca oamenii stau putin in acel job", a explicat sefa companiei de resurse umane Professional, care a recrutat in acest an aproximativ 6.000 de persoane.

Acesta este o tendinta a pietei, este un raport dintre cerere si oferta. Nu este un fenomen artificial intretinut de cineva care isi creste in mod intentionat oferta ca sa saboteze restul pietei. Cererea reala pe piata este foarte mare si duce clar la necesitatea ca angajarea sa fie cu oferte mai mari

- Cristina Pasat -

Pe langa atentia pe care trebuie sa o acorde intocmirii pachetului salarial, angajatorii trebuie sa a uite cu atentie si la pachetul de beneficii, chiar si atunci cand este vorba despre angajatii necalificati.

"Nu este vorba doar de salarii. De exemplu, angajatii blue collar apreciaza foarte mult angajatorii care ofera transport, insa cand spun transport nu ma refer la faptul ca deconteaza transport, ci ca pun la dispozitie masina care ii duce si ii aduce de la locul de munca. Adica daca vreau sa iau 10 oameni din comuna Chitila, nu le decontez transportul, ci le pun la dispozitie masina", a explicat Cristina Pasat.

Ce se intampla daca nu iti motivezi angajatii

Angajatii care nu primesc salariile dorite sau beneficiile pe care si le doresc vor parasi cu usurinta compania, mai ales in contextul ofertei mari din piata, sau vor accepta un job in afara tarii.

"Este cerere pentru sudori, de exemplu, pentru ca dureaza mult sa te califici, iar scoli profesionale sunt foarte putine. Angajatorii au inceput sa califice la locul de munca oamenii. Chiar si asa, exista competitivitatea mare ofertelor de munca din strainatate, iar omul calificat pleaca", a precizat Cristina Pasat.

Cererea reala din piata este foarte mare si este nevoie ca ofertele de angajare sa fie cu salarii mai mari

- Cristina Pasat -

Cele mai dorite beneficii

Pe langa salariu, angajatii romani isi doresc, in general, sa primeasca tichete de masa, sa li se deconteze transportul si sa primeasca din partea angajatorului cadouri.

Intre beneficiile pe care le pot acorda angajatorii se numara:

  • asigurarile de sanatate (in limita a 400 de euro pe an)
  • cadouri pentru angajati (in limita a 150 de lei pe eveniment)
  • pensii private (in limita a 400 de euro pe an)
  • vouchere de vacanta (in limita a 6.300 lei pe an - 6 salarii minime brute)
  • tichete de masa
  • training si transport
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri